Fossum har uttalt seg svært kritisk om vrakingen av stortingsrepresentant Marianne Marthinsen fra ledervervet i Aps finansfraksjon. Når Giske har sikret seg dette vervet, kombinert med nestlederposisjonen i partiet, mener hun at han er den naturlige arvtageren etter Støre.

– Jeg ønsker meg en kvinnelig god statsministerkandidat, men da må du bygge dem opp, sier Grethe Fossum.
– Jeg ønsker meg en kvinnelig god statsministerkandidat, men da må du bygge dem opp, sier Grethe Fossum. (Foto: Stortinget)

– Nå har han posisjonert seg sånn at han er den neste i linjen til å bli statsminister. Hvis Giske ønsker å bli det, er han nå posisjonert der han skal være. Og han er ikke mitt førstevalg, sier Grethe G. Fossum til DN.

Fossum satt i 12 år på Stortinget for Ap frem til 2005, og i Arbeiderpartiets sentralstyre i åtte år frem til 2000.

– Klossete

Søndag sa Jonas Gahr Støre til Dagsrevyen at det var han som valgte Giske til posisjonen som leder av Aps finansfraksjon.

– Jeg syns ikke dette er taklet noe spesielt godt. Det har vært en klossete behandling av saken, sier Fossum.

Hun legger ansvaret for prosessen dels på leder av valgkomiteen, partisekretær Kjersti Stenseng, og dels på Giske, som hun mener burde sagt nei til posisjonen for å unngå støy og slippe frem Marthinsen.

– Jeg vil ikke legge noen skyld på Støre. Han er en god leder, ordentlig og redelig. Det er jo egentlig partisekretæren som har lagt opp til denne prosessen, og gått ut og fordelt noen verv før andre, sier Fossum.

Aps Stenseng mener det ikke var mulig å håndtere saken annerledes.

– Planen vår var å presentere en helhetlig kabal med hele stortingsgruppen, men det var ikke lenger mulig på grunn av personkarakteristikker, rykter, spekulasjoner og bruk av anonyme kilder som dominerte nyhetsbildet.

Hun legger til at valgkomiteen sto enstemmig bak tildelingen av nye politiske verv til partiledelsen

– Kritisk

Hun synes i likhet med stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) at det gjør saken verre at de to nestlederne fikk tildelt sine komitéposter i Stortinget før resten av representantene. Det er fortsatt ikke kjent hvilken post Marianne Marthinsen får.

– Det er lett å være etterpåklok, men det ville kanskje vært bedre om alt ble presentert under ett slik at en kunne se hvilke andre posisjoner man plasserte andre i. Gjort er gjort, men saken kunne ha vært bedre håndtert, for å si det sånn, sier Grung.

– De som har vært med på et valg som har gått så dårlig, burde ventet til etter evalueringen med å plassere folk, legger Fossum til.

– Nettverk

På Facebook har Fossum kalt Giske «maktsyk» og skrevet at hun tror «kvinnene i Ap er så sinte at de aldri vil ha Trond Giske som statsminister».

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på vei ut fra kontoret på Stortinget mandag.
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på vei ut fra kontoret på Stortinget mandag. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Jeg ønsker meg en kvinnelig god statsministerkandidat, men da må du bygge dem opp. Jeg tenker at Marianne Marthinsen er en person som kan bygges opp, sier Fossum.

– Hvorfor er ikke Giske ditt førstevalg som statsminister?

– Jeg er blitt beskyldt for å sverte Trond Giske, så jeg skal ikke mene så mye om det. Men jeg har sett hvordan han bygger nettverk. Det er noen egenskaper som gjør om du passer til å være statsminister eller ikke, mener jeg, og det handler litt om hvorvidt du får mennesker til å føle seg vel i ditt selskap. Jeg syns Erna har greid det med sin folkelighet, og Støre kan også greie det, selv om han har en vei å gå når det gjelder å utvikle seg som politiker, sier Fossum.

– Det normale

Grung understreker at det er en kabal som skal gå opp.

– På en side synes jeg det er bra når folk er tydelige. På den andre siden er hun fullt klar over at det er en kabal som skal gå opp. Det normale ville være om hun fikk en posisjon på et annet område, på samme måte som Torgeir Micaelsen var fraksjonsleder på finans og ble fraksjonsleder i helsekomiteen, sier Grung.

Giske skriver i en tekstmelding til DN at han trakk seg til fordel for en kvinne i forbindelse med nestledervalget i 2002, i motsetning til hva Fossum har hevdet på Facebook. Ut over det vil han ikke kommentere saken.(Vilkår)