I et intervju i DN fredag, omtaler nestleder Trond Giske partiets andre nestleder, Hadia Tajik, som «en veldig flink ung jente».

Giske sier han forsøkte å være humoristisk, men en rekke sentrale Ap-politikere DN har vært i kontakt med ser ikke humoren i det som ble sagt.

– Jeg tror nok at Trond også ser at det ikke er innenfor å bruke den type benevnelse på politiske kolleger uavhengig av alder eller kjønn. Det er ikke innenfor, for å si det sånn. Alle bør nå bestrebe seg på å få redusert støynivået og gjørmebrytingen, i alle fall de som har ansvaret, sier Ap-veteran og tidligere fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til DN.

Eks-fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) blir bare lei seg av å følge «gjørmebadet» i partiet om dagen.
Eks-fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) blir bare lei seg av å følge «gjørmebadet» i partiet om dagen. (Foto: Klaudia Lech)

Reagerer

Aps stortingspolitiker og medlem i sentralstyret Else-May Botten reagerer også på Giskes betegnelse av kollega Tajik.

– Det er mange sterke kvinner i Arbeiderpartiet, deriblant vår flinke nestleder. «Kvinne» hadde vært mer betegnende på Hadia enn en «ung jente», sier Botten.

Uttalelsen fra Giske kom i forbindelse med nyheten om at han trakk det lengste strået i striden med Marianne Marthinsen om jobben som finanspolitisk talsperson. Marthinsen ønsket å fortsette.

– En veldig flink ung jente (Hadia Tajik, 34 år, red.anm.) tar over etter en 60 år gammel mann (Dag Terje Andersen red.anm.) i arbeids- og sosialkomiteen. En mann (Trond Giske red.anm.) på 50 år tar over etter en kvinne (Marianne Marthinsen 37 år red.anm.) i finanskomiteen, sa Giske.

– Flink du og

Tajik skrev torsdag kveld en melding på Twitter der hun svarer på betegnelsen fra kollega Giske.

«Du er ganske flink du og da, skriver Tajik til Giske,» og legger til et smilefjes.

Kort tid etter kommenterer Giske følgende:

«Takk for det. Kan nok bli flinkere til å unngå ironi i svar til journalister, men klarer meg ellers greit, tross høyt fremskreden alder.»

– Gjørmebad

Berg-Hansen blir trist av å lese om partiet i avisene.

– Jeg skulle gjerne ha trukket ned rullegardinene og sluppet å være vitne til det som skjer nå. Jeg synes det bare er så inderlig trasig. Jeg blir rett og slett veldig lei meg når jeg ser at en intern diskusjon ytterligere er med på å svekke omdømme til et parti som trenger det motsatte, nemlig å samle seg etter et dårlig valgresultat, sier Berg-Hansen.

Hun valgte å ikke ta gjenvalg i fjor og er stortingspolitiker formelt frem til 1. oktober.

– Nå er jeg enda mer sikker på at det valget jeg gjorde i fjor sommer om å takke nei til renominasjon var rett. Jeg er veldig glad for at jeg ikke er en del av det som foregår på Stortinget nå, men jeg blir jo berørt av det, sier Berg-Hansen og legger til:

– Det er så forferdelig trist å se på at det partiet jeg har jobbet for i mange, mange år blir laget til som en gjørmebrytekasse. Nå må noen ta ansvar og få stoppet det gjørmebadet. Det er så uverdig.

Roser Tajik

Berg-Hansen får støtte av Aps stortingspolitiker Ruth Grung som også reagerer på Giskes uttalelse.

– Det er helt uakseptabelt. Tullete formulering. Og bidrar ikke til noe positivt i den prosessen vi er oppe i nå, sier Grung.

Stortingspolitiker Ruth Grung (Ap) kaller Giskes omtale av kollega Tajik som «flåsete» og «helt uakseptabelt.»
Stortingspolitiker Ruth Grung (Ap) kaller Giskes omtale av kollega Tajik som «flåsete» og «helt uakseptabelt.» (Foto: Håkon Mosvold Larsen /NTB Scanpix)

– Er det en bevisst hersketeknikk, tror du?

– Det er jo en vanlig hersketeknikk å bruke sånne utsagn. Hadia er veldig presis i alle prosesser og er opptatt av å opptre særdeles ryddig og skikkelig. Hun har en høy anerkjennelse i stortingsgruppen. Hun er likeverdig med Trond Giske. Han har sin styrke i debatter og kan catche politiske utfordringer kjapt, mens Hadia er langt mer analytisk på sin måte, svarer Grung og legger til:

– Egentlig slår dette bare tilbake på ham selv. Det er en måte å undergrave sin egen posisjon på ved å komme med sånne utsagn, sier Grung.

Tenker på Gro

På spørsmål om hva Giske har å si til kritikerne, svarer han følgende i en tekstmelding:

– Mitt svar var et forsøk på en humoristisk spissformulering om at med Hadia og meg går alderssnittet ned, samtidig som kjønnsbalansen består. Det var overhodet ikke ment negativt mot noen. Heldigvis kjenner de fleste i partiet meg så godt at de heller ikke har forstått det slik, skriver Giske.

Sentralstyremedlem Else-May Botten tror Giske har skjønt poenget etter kritikken.

– Giske har vel sikkert fått en del kommentarer på dette nå, og jeg er overbevist om at dette ikke gjentar seg. Trond har jo vært politiker i en mannsalder og har vært veldig flink til å støtte oss kvinner og menn som har kommet etter, sier Botten.

Saken får Botten til å tenke på tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap).

– Hun (Gro, red.anm.) sto mye mer alene mot en horde sterke menn. Ikke minst hadde hun harde kamper mot Willoch. Hun har bygget en vei som gjør at vår vei er lettere å gå, men fortsatt må vi stå i tøffe kamper. Det å gå for de viktigste lederposisjonene er ikke det letteste veivalget i et politisk liv. Da er det godt med gode støttespillere, sier Botten.

Tajik ønsker ikke å kommentere saken.(Vilkår)

Slik siktet norsk millionær seg inn mot Google-toppen for «forbrukslån»
Slik får Fredrikstadmannen Dyar Al-Ashtari en av Googles dyreste søkeord, «Forbrukslån», inn blant toppresultatene.
00:60
Publisert: