– Jeg mener det er viktig at fartsgrensene på veinettet blir gjennomgått for å sikre at de best mulig speiler det rette fartsnivået. Dette vil gi økt respekt for og større forståelse for fartsgrensene, skriver samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) i et skriftlig svar til stortinget.

Spørsmålsstiller er partikollega og stortingsrepresentant Tor André Johnsen.

– Må reflektere veistandarden

Sistnevnte mener fartsgrensene mange steder ikke speiler bedret veistandard, og peker dessuten på at både bedre biler også bidrar til økt sikkerhet.

«Settes fartsgrensene for lavt svekker dette respekten for fartsgrensesystemet. Fartsgrensene i Norge må økes slik at de bedre reflekterer veiens standard», skriver Johnsen i sitt spørsmål.

Skal vurdere økte fartsgrenser

Han får medhold fra Dale:

Samferdselsminister Jon Georg Dale.
Samferdselsminister Jon Georg Dale. (Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix)

– Riktige fartsgrenser er vesentlig for å kunne utnytte veiinfrastrukturen best mulig. Den respekten trafikantene har for skiltede fartsgrenser avhenger også av at grensene virker fornuftige og logiske ut fra hvordan trafikantene selv oppfatter forholdene, svarer statsråden.

Derfor beordrer han nå Vegdirektoratet til å gjennomgå veinettet for å se hvor fartsgrensene er satt lavere enn veiene er dimensjonert for. Deretter skal det vurderes å heve grensene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Dette er noe du ikke forventer av en bil som koster 1,5 millioner kroner
Test av supersuven Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
02:19
Publisert: