Arbeiderpartiet sendte torsdag ettermiddag ut en pressemelding om at man er ferdig med å behandle varslingssakene mot Trond Giske.

Konklusjonen er at Giske har stått for flere brudd på partiets retningslinjer om seksuell trakassering. Giskes har ifølge pressemeldingen blitt forelagt innholdet i varslene, mens hans advokater har fått tilgang til alt materialet i sakene.

En sykmeldt Trond Giske valgte via sine advokater å slå hardt tilbake. Giske mener han ikke har fått gitt sitt tilsvar – noe han mener han var lovet. Han mener Arbeiderpartiet bryter grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper ved at han ikke har fått forsvare seg.

«På et innledende stadium hadde Giske to møter med partiledelsen om sakene, men det var uttalt ved flere anledninger at han skulle få komme med et ordentlig tilsvar før partiet tok stilling», skriver Giskes advokater Christopher Hansteen og Frode Sulland.

Giske uttaler via advokatene at Arbeiderpartiet «i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer».

Støtter Giskes oppfatning

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Ap, Ingalill Olsen, støtter Giskes reaksjon.

– Jeg har også oppfattet det slik at han skulle få gi sitt tilsvar. Det er helt rimelig at han skal få tilsvar, sier Olsen.

Hun sier hun ikke har noen kommentar til Giskes uttalelse via sine advokater om at Ap opptrer både som etterforsker og dommer.

– Helt klare rettsprinsipper

Aps helsepolitiske talskvinne og sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag viser til at Jonas Gahr Støre har forsikret at Trond Giske og de det er varslet mot skal få komme med sine tilsvar før man konkluderer.

– Det er min klare forventning til dem som er satt til å håndtere saken at det blir gjort slik det er beskrevet – at den det varsles mot får komme med sitt tilsvar før man konkluderer. Jeg venter ikke noe annet. Den forventningen tror jeg deles av hele partiorganisasjonen.

– Jeg kan ikke kommentere det som står i mediene. Mandag vil Støre og Stenseng orientere sentralstyret, det er jeg sikker på. Jeg vil finne ut om de har gjort det de skulle gjøre.

Kjerkol sier det ikke er noen tvil om at Giske skulle få uttale seg før det ble konkludert.

– Det er jo helt klare rettsprinsipper her. Sånn må det være.

Fylkesordfører Tore Sandvik reagerer enda sterkere, ifølge NTB.

– Det er rystende om det stemmer at Støre har konkludert uten å vente på Trond Giskes tilsvar. Om det stemmer at konklusjonen kun baserer seg på varslernes versjon, er dette i strid med grunnleggende rettsprinsipper, og det gjør at konklusjonen mister troverdighet. Det er ingen av partene tjent med, skriver Trøndelags fylkesordfører Tore Sandvik (Ap) i en tekstmelding til Trønder-Avisa.

– Full tillit til Jonas

Stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal og sentralstyremedlem Else-May Botten ser ingen grunn til å kritisere prosessen.

– Jeg har full tillit til det Jonas har gjort, sier Botten.

Hun viser til at sentralstyremøtet 2. januar vedtok hvordan prosessen med behandlingen av varslingssakene mot Trond Giske skulle gå.

– Den er blitt fullt. Både varslerne og Trond var orientert med en gang. Begge parter har fått muligheter til å kommentere og gi tilbakemeldinger, sier Botten.

Når det gjelder hvorvidt Giske har kunnet svare når han er sykmeldt, sier Botten følgene:
– Jeg kan ikke vurdere den helsemessige tilstanden eller jusen. Men jeg har tillit til at Jonas og Kjersti har håndtert dette på en skikkelig måte.

LO-sjefen: – Opp til partiet

LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen vil ikke kommentere Giske-saken.

– Det er opp til partiet, sier han via avdelingsnestleder i LO, Trond Gram.

Nestleder Hadia Tajik ønsker ikke å uttale seg om saken, og viser til partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.(Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: