Fredrik Virtanen, den svenske journalisten som mistet jobben etter Metoo-beskyldninger i 2017 og senere skrev boken «Uten nåde» om mediedrevet i etterkant, er en av deltagerne som sitter i panelet med Trond Giske.

Arbeiderpartiet konkluderte i januar 2018 med at den tidligere nestlederen i flere tilfeller hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske har beklaget sin oppførsel, men bestrider at han har seksuelt trakassert noen.

Trond Giske under Nordnorsk mediekonferanse, Svarte natta.
Trond Giske under Nordnorsk mediekonferanse, Svarte natta. (Foto: Gunnar Lier)

Han har etter varslingssakene samt dansevideo-saken på Bar Vulkan i Oslo flere ganger reagert mot medier som har omtalt eller viderebrakt påstander om at han har seksuelt trakassert kvinner. DN avslørte i oktober at Giske i høst leverte en liste på 70 punkter med til VG. Der tok han et oppgjør med flere aspekter av VGs dekning av sakene mot ham.

Øvrige deltagere i panelet er den svenske journalisten Lisa Makboul, politisk redaktør Kjetil Bragstad Alstadheim i DN, forsker og forfatter Anja Sletten, mediekritiker Trygve Aas Olsen, redaktør Erik Stephansen i Nettavisen og TV 2-journalist Elin Sørsdahl.

Korrigerer 10 artikler

Panelet diskuterer blant annet hvordan pressen håndterte anonyme kilder, og hvor kritiske man var til kilder og varsler da Metoo-sakene om Giske kom frem.

Det kom også opp hvordan pressen i ettertid behandler sakene.

Paneldeltager Elin Sørsdahl i TV 2 kunne melde at TV 2 etter en gjennomgang vil beklage og korrigere 10 av sine saker.

– Det Tv2 gjør er veldig bra. Jeg trodde ikke for to år siden at vi skulle være der, sa Giske.

Senere i debatten påpekte Sørsdahl også at TV 2 vil ta ha en intern gjennomgang av bruken av anonyme kilder, og utarbeide nye retningslinjer for dette.

Startet etter internt seminar

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i Tv2 forteller at gjennomgangen av mediehusets dekning av varslingssakene mot Giske startet etter at Trond Giske gjestet et internt seminar for ansatte i TV 2-nyhetene i Bergen i oktober.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 tok initiativ til gjennomgang av Giske-dekningen etter at Trond Giske var gjest på TV 2-nyhetenes interne seminar i oktober.
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 tok initiativ til gjennomgang av Giske-dekningen etter at Trond Giske var gjest på TV 2-nyhetenes interne seminar i oktober. (Foto: Eivind Senneset)

Giske var der for å snakke om hvordan han opplevde pressedekningen av varslingssakene som handlet om ham.

– Da sa han at TV 2 også har gjort feil. Derfor tok jeg initiativ til at han skulle vise oss sakene han mente vi hadde gjort feil i. De siste ukene har vi gått gjennom store deler av vår dekning frem til vår egen Sofie-sak. Da har jeg kommet frem til disse ti sakene der vi gjør presiseringen og i enkelte tilfeller beklager, sier Solbrække til DN.

Beklagelsene dreier seg i hovedsak om at Giske ikke i tilstrekkelig grad er gitt mulighet til samtidig imøtegåelse, opplyser Solbrække.

Sakene det gjelder har fått en tekst øverst i artikkelen hvor presiseringer eller beklagelser er oppgitt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.