– Arbeiderpartiet har kjøpt argumentene mot profitt, og latt seg rive med, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Nå advarer han Ap mot å gi etter i de mange forhandlingene som nå pågår om politisk makt i kommuner og regioner.

– Vi må ha flere hender i velferdsproduksjonen. Motstanden mot private leverandører truer tillit og samarbeid – selve limet i den norske modellen, sier Almlid.

– Valgkampen er over. Slutt å bruke talepunktene til Høyre, svarer nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet.

Debatten om innslaget av private aktører innen barnehage- og omsorgssektoren preget deler av valgkampen. Ifølge NHO-sjef Almlid er det helt nødvendig å ha private aktører med for å levere tjenestene Norge har bruk for.

– Så skal det også være gode arbeidsforhold, og levert slik at pasienter får det de skal og pårørende kan kjenne seg trygge. Hva er galt hvis noen da tjener penger – og betaler skatt?, sier Almlid.

Bekymret for Rødt

Fredag startet byrådsforhandlinger i Oslo mellom Ap, MDG og SV. Rødt var i forrige valgperiode et støtteparti for byrådet i Oslo.

Almlid mener Rødt har trukket andre partier med i kraftig motstand mot privat velferd:

– Jeg er bekymret for at partier som ønsker seg et kommunistisk system får sette dagsordenen.

NHO-sjefen ber særlig Arbeiderpartiet besinne seg der det nå først forhandles om lokal makt og politikken for de kommende årene deretter skal settes i verk.

– Jeg mener Ap har bidratt til å bygge samfunnet – og industrien – sammen med private investorer. Nå har partiet latt seg rive med. Det er et paradoks at industripartiet Ap gjør det til et problem at utenlandske investorer investerer penger i norske barnehager og sykehjem, sier Almlid.

Bedrifter i Norge trenger ifølge Almlid både norsk og utenlandsk kapital for å skape verdier og nye arbeidsplasser.

– Jeg ber Ap roe ned og ikke lene seg så mye mot venstre-retorikken. Men oppfordringen gjelder for så vidt også Sp og SV, sier han.

Ifølge NHO-sjefen har bedrifter følt seg både angrepet og klemt de siste månedene.

– Mange bedrifter har opplevd det som leit å være vitne til valgkampen. I bedrifter i barnehage og omsorg har man kjent seg såret. Men også i andre private bedrifter er det bekymringer.

«Ideologisk motivert eksperiment»

Ap-nestleder Hadia Tajik avviser NHO-kritikken:

– Arbeiderpartiet har alltid vært mot at kommersielle aktører skal ha en for stor rolle i norsk velferd. Vi har alltid vært mot frislipp. Den eneste grunnen til at NHO sammen med Høyre prøver å fremstille dette som et ytterliggående standpunkt, er fordi de da tror det blir lettere å fremstille sitt syn som en slags middelvei. Det er det ikke, sier hun.

Tajik mener regjeringens Granavolden-plattform i realiteten peker mot en fri etableringsrett for private aktører innen velferd.

– Dette er et ideologisk motivert eksperiment med den norske velferden. Det vil ikke Arbeiderpartiet ha noe av.

– Vi har alltid vært imot at kommersielle aktører skal ha for stor rolle. NHO bør slutte å sluke Høyres argumenter, svarer Ap-nestleder Hadia Tajik
– Vi har alltid vært imot at kommersielle aktører skal ha for stor rolle. NHO bør slutte å sluke Høyres argumenter, svarer Ap-nestleder Hadia Tajik (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Det ville ifølge Tajik hatt vesentlig større betydning om private kommersielle aktører i stedet brukte de store pengene på industri- og teknologiinvesteringer.

– Dette er sektorer som trenger mer satsing, og som både vil kunne skape flere arbeidsplasser og større økonomiske inntekter for landet.

Hun stoler på at Aps lokalpolitikere ivaretar innbyggernes interesser uten press fra NHO:

– Våre lokalpolitikere finner de beste løsningene selv, ut fra lokale hensyn og hvilke muligheter kommunens økonomi gir, sier Tajik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.