Portugal fikk inn i overkant av én milliard euro gjennom to korte lån som ble lagt ut i markedet onsdag.

Landet la ut to lån med henholdsvis seks og 12 måneders løpetid.

I seksmånederslånet ble det plassert 550 millioner euro til en rente på 5,12 prosent. Renten ble dermed betydelig høyere enn ved forrige auksjon av seksmånederslån i mars. Den gangen var renten 2,6 prosent.

Buddekningen var på 2,3 ganger volumet som ble lagt ut. I mars-auksjonen var dekningen på 2,6 ganger tilbudt volum.

I ettårslånet ble det plassert 455 millioner euro til en rente på 5,90 prosent. Buddekningen var på 2,6 ganger tilbudt volum.

- Uoverkommelig
På forhånd ble det spekulert i om rentene ville nærme seg seks prosent for seksmånederslånet og gå over seks prosent for ettårslånet.

- Portugal har igjen klart å plassere gjeld, men rentene er uoverkommelige, sier kredittsjef Filipe Silva i Banco Carregosa til FT.com.

Tidligere har myndighetene i Portugal uttalt at et rentenivå på over syv prosent for tiårige lån ikke vil være opprettholdbart over tid.

- Nå betaler staten nesten den samme renten for ettårslån som den tidligere har uttalt ikke ville være bærekraftig for obligasjoner med ti års løpetid, sier Silva.

Ifølge FT sier analytikere i Lisboa at det trolig var Portugals trygdefond og andre offenltige institusjoner som var de største kjøperne i dagens auksjon.

Krever midlertidig finansiering
Portugals banker advarte tidligere denne uken om at de ikke ønsker større eksponering mot portugisisk statsgjeld og at de derfor kan komme til å la være å kjøpe gjeld i fremtidige auksjoner. Bankene krever at myndighetene får på plass et brolån som en foreløpig finansiering frem til landet får en handlingsdyktig regjering etter valget 5. juni.

- Det store spørsmålet nå er hvordan staten skal finne kjøpere i fremtidige auksjoner, sier Silva i Banco Carregosa.

Portugisiske myndigheter benekter imidlertid onsdag formiddag at de er i finansieringssamtaler med EU.

Les også: Skjebnedag for Portugal

I neste uke forfaller 4,3 milliarder euro i portugisisk statsgjeld. Ifølge myndighetene er det ikke planlagt auksjoner av lån med lengre løpetider de nærmeste ukene. Myndighetene planlegger imidlertid å hente inn inntil 1,5 milliarder euro i en auksjon av to lån med løpetider på tre og 12 måneder onsdag 20. april.

Kredittvurderingsselskapet Moody's, som tirsdag nedgraderte Portugals kredittvurdering ytterligere, er det lite trolig at hverken myndighetene eller landets banker vil kunne legge ut lån med lengre løpetid før en krisepakke er på plass.

Les også:

Moody's kutter Portugal

<b>Portugals budsjettunderskudd kan vokse</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.