Sammenlignet med oppkjøringen til debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump for en uke siden, er det lite snakk og lave forventninger til tirsdagens duell mellom to visepresidentkandidater som for mange er ubeskrevne blad.

Så langt i valgkampen har både Kaine og Pence stort sett angrepet Donald Trump og Hillary Clinton, ikke hverandre.

Pence har i tillegg måttet forsvare Trumps mange kontroversielle utspill i valgkampen, en vanskelig oppgave for guvernøren som er Trumps rake motsetning i framferd og stil.

Ikke Palin og Biden

The New York Times kaller debatten den kanskje minst spennende på 40 år. Nyhetsbyrået AP omtaler den som et møte mellom «to beherskede, middelaldrende hvite karer».

Kontrasten er stor til 2008, da nåværende visepresident Joe Biden og Sarah Palin barket sammen i det som er tidenes mest sette visepresidentdebatt.

Over halvparten av USAs velgere sier de ikke vet nok om Kaine til å ha en mening om ham, mens 44 prosent sier det samme om Pence, viser en måling utført for AP.

Dermed er debatten en mulighet for de to til å markere seg idet valgkampen går inn i sin siste fase før valget 8. november.

Politiske motpoler

Pence (57) er i dag guvernør i Indiana. Før det satt han 13 år i Representantenes hus i Kongressen. Kaine (58) har vært guvernør i vippestaten Virginia og er nå senator. Begge er de utdannet jurister.

Men selv om de kan ligne på hverandre på mange områder, er det store politiske forskjeller. Pence er en svært konservativ og dypt kristen mann som er kjent for sin kompromissløse motstand mot abort og homofile ekteskap. Kaine er en tidligere misjonær som sogner til sentrum av det demokratiske partiet.

Debatten, som holdes i Virginia natt til onsdag norsk tid, ledes av CBS-reporter Elaine Quijano. Søndag er det duket for neste duell mellom Clinton og Trump.

Gamle presidentkandidater

Clinton (68) blir den nest eldste nyvalgte presidenten i USAs historie hvis hun vinner valget 8. november. Trump (70) vil eventuelt slå Ronald Reagan med noen måneder og bli tidenes eldste til å flytte inn i Det hvite hus.

Pence og Kaine ble kalt trygge, kjedelige og stødige valg da de ble utpekt. Begge ble valgt fordi de var erfarne nok til å steppe inn om det skulle bli nødvendig, men samtidig tar de ikke oppmerksomhet bort fra presidentkandidatene selv.

Så langt har Pence fått mest oppmerksomhet for sakene der han ikke er enig med Trump. Han har blant annet sagt at han ikke vil gi andre politikere økenavn. Trump har brukt valgkampen til å snakke om «Skurken Hillary», «Løgneren Ted» og «Lille Marco».

Minneverdige øyeblikk

Visepresidentdebatten har hatt stor betydning for valgresultatet, men de har skapt noen minneverdige øyeblikk siden den ble avholdt i 1976.

Etter at republikanske Dan Quayle hadde sammenlignet seg med John F. Kennedy under debatten i 1988, kom demokraten Lloyd Bentsen med et knusende karakterdrap som er blitt stående som en av amerikanske politikks største klassikere:

«Senator, jeg tjenestegjorde med Jack Kennedy. Jeg kjente Jack Kennedy. Jack Kennedy var en av mine venner. Senator, du er ingen Jack Kennedy». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Trump er en farlig folkeforfører

 
Trump-tilhengere regner med valgfusk

Clinton øker ledelsen etter TV-debatt

Klimafinanskrisen dnPlus  (DN+)