367 delegater står på spill når de republikanske velgerne skal stemme i fem delstater og ett oversjøisk område. Trump fører an før «den andre supertirsdagen» i den amerikanske valgkampen, der systemet i tre av delstatene – Florida, Ohio og Missouri – er slik at kandidaten som får flest stemmer tar alle delegatene.

Florida-senator Marco Rubio og Ohio-guvernør John Kasich er helt avhengige av å vinne i sine hjemstater for å holde liv i presidentdrømmen. Mandag kveld gjorde Trump et siste, kraftfullt forsøk på å fortelle folk i Ohio hvorfor de ikke skal stemme på sin egen guvernør.

– Kullindustrien deres er død. Stålindustrien deres er død. Guvernøren deres er totalt overvurdert. Han har ikke gjort én ting, lød det fra den kontroversielle eiendomsmogulen.

Partisplittelse

Kasich, som tidligere i valgkampen har avstått fra personangrep, har nå sett seg lei av Trumps «giftige» valgkamp og antydet i helgen at han ikke vil støtte Trump om han skulle vinne nominasjonen. Et nederlag i Ohio, der de to kandidatene ligger jevnt på meningsmålingene, beskriver han som utelukket.

– Jeg kommer til å vinne Ohio, og det kommer til å bli et helt nytt spill. Vi taper ikke i morgen, sa Kasich mandag.

Han er ikke den eneste republikanere som frykter at Trump skal få et for stort forsprang i kampen om delegatene som i sommer skal velge partiets presidentkandidat. Marco Rubio har også kommet med flere angrep mot mangemilliardæren, mens flere fra den tradisjonelle kjernen i Det republikanske partiet har forsøkt å stanse hans kandidatur.

Tåpelig, mener Trump selv, som sier det er på tide at de nevnte partikreftene anerkjenner hans styrke og samarbeider.

– Om vi vinner Ohio og Florida, er alle enige at det langt på vei er over. Det republikanske partiet må samle seg, sa han på valgkamparrangementet i Youngstown.

Leder stort i Florida

Nettstedet RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger viser at Trump leder i samtlige stater som holder valg tirsdag, foruten Ohio, der Kasich får 38 prosents oppslutning mot Trumps 34,3. Ingen målinger viser Rubio-ledelse i Florida, der Trump i snitt leder med hele 18,6 prosentpoeng.

I helgen har demonstrasjoner og voldelige hendelser kastet skygge over Trumps valgkamparrangementer i flere byer, men det er uklart om dette vil ha negativ effekt for ham. Selv beskriver Trump sin egen kampanje som «en bevegelse og en kjærlighetsfest».

– Det er en liten forstyrrelse, men det er ingen vold, sier Trump om helgens protester.

Før tirsdagens nominasjonsvalg har Trump vunnet 460 delegater, Ted Cruz 370, Rubio 163 og Kasich 63. For å vinne kreves det 1.237. Fortsatt skal nesten 1.400 delegater fordeles. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  - Vi har nådd et kokepunkt


Trenger et mirakel i Florida dnPlus (DN+)

Trump-arrangement i Chicago stanset av kaos

 
- Verken Europa eller USA vil ha Trump  

Følg markedene på DN Investor