LARGO, FLORIDA. Demonstranter tvang Donald Trump til å avlyse et valgmøte i Chicago natt til lørdag etter gjentatte tildragelser utenfor arenaen hvor møtet skulle holdes.

Tidligere har Trump lovet å betale advokatregningen hvis noen av hans fans banker opp demonstranter.

- Vi har nådd et kokepunkt. Det kan vi takke mannen som leder på målingene for. Han bruker et språk som i realiteten forsvarer fysiske angrep på folk man ikke er enig i, sa Marco Rubio da han møtte reportere i Largo på vestkysten av Florida lørdag morgen.

Tar avstand

En synlig berørt Rubio, som kan slå Trump i nøkkelvalget her tirsdag, truet med å trekke støtten dersom Trump vinner nominasjonskampen.

Samtlige presidentkandidater på republikansk side har tidligere lovet å støtte partiets kandidat.

- Jeg har fortsatt som intensjon å støtte den republikanske kandidaten, men det blir vanskeligere hver eneste dag, sa Rubio.

Ted Cruz og John Kasich tok også kraftig avstand fra Trump lørdag morgen.

- Donald Trump har skapt et giftig klima. Det er ikke plass til en nasjonal leder som utnytter folks frykt, sa Kasich.

Kasich har tidligere ikke har ville kritisere konkurrenter eller drive negativ valgkamp.

- Neppe siste

Ted Cruz gir Trump ansvaret for volden på valgkampmøtene, mens andre mener profesjonelle bråkmakere spiller en viktig rolle.

- Jeg mener valgkampen er ansvarlig for å skape et klima hvor dette kan skje. Når man oppfordrer tilhengerne til fysisk vold, å slå folk i ansiktet, er det forutsigbare resultatet at konfliktene vil eskalere. Dette er neppe siste tilfelle, sa Cruz.

Rubio sa foran et par hundre velgere lørdag at voldelige konfrontasjoner ikke forekommer på hans møter, men kritiserte samtidig demonstrantene på Trumps møter for å lage bråk.

- Jeg forsvarer ikke demonstrantene. Mange var der for å lage bråk. Jeg kjenner typen. Noen var sikkert pøbler, sa Rubio.

Så la han til:

- Men det skjer ikke bare i Chicago. Dette har skjedd flere steder. Trumps valgkampsjef har angivelig vært hardthendt mot en journalist. Dette er ikke nytt, dette er et mønster, sa Rubio.

Tidligere hendelser

Nattens bråk har opphav i en hendelse tidligere i uken da en Trump-fan slo en sort demonstrant i ansiktet mens han ble ført ut fra et valgmøte.

Da Trump-tilhengere senere slapp ut fra politiets varetekt, sa han at demonstranten bør drepes neste gang.

Samtidig er Trumps valgkampsjef Corey Lewandoski anklaget for å ha lagt hånd på en kvinnelig reporterer for å forhindre at hun stilte Trump spørsmål etter en pressekonferansen.

Michelle Fields, som jobber for den konservative nettsiden Breitbart, har anmeldt Lewandoski, men Trump-ledelsen hevder hendelsen ikke fant sted.

Trump sa under et massemøte i Las Vegas i februar at han skulle likt å slå en demonstrant i ansiktet. Han har flere ganger hintet om at voldsbruk er akseptabelt.

- Hvis dere ser noen som er i ferd med å kaste en tomat, slå vettet ut av dem. Knock helvete ut av dem. Jeg lover dere - jeg vil betale advokatregningen, sa han i Iowa i februar ifølge MSNBC.

Leder klart

Trump sa til tv-kanalen NBC etter fredagens bråk i Chicago at han ikke ønsket at noen skulle bli skadd.

Under en tv-debatt på CNN torsdag sa han at han «håper» ikke noen føler seg oppfordret til å bruke vold som følge av det han har sagt.

Tirsdag kan presidentnominasjonen på republikansk side langt på være avgjort dersom Trump vinne Florida og Ohio, som gir alle delegatene til vinneren.

Trump leder klart i Florida mens Kasich yter ham sterk motstand i Ohio, ifølge de siste meningsmålingene.

Les også:

Kuppet bolig med sluttpakke  

Nå tror alle at han vil kutte renten neste uke

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang

- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.