I anledning den årlige Alfred E. Smith Memorial Foundation-middagen i New York, skal presidentkandidatene tradisjonelt utveksle humoristiske bemerkninger til hverandre, på jovialt og vennlig vis torsdag.

– Jeg forventer definitivt at middagen vil være det den alltid har vært; en mulighet for de to kandidatene til å legge fra seg splittende politikk for en kveld, sier Joseph Zwilling, talsmann for organisasjonen som organiserer middagen.

De to kamphanene skal sitte bare ett sete unna hverandre, 24 små timer etter at de to vekslet fiendtlige bemerkninger mot hverandre under valgkampens siste presidentdebatt.

– Infantilt tøv

Å få til en hyggelig tone under årets tradisjonelle middag, kan imidlertid vise seg vanskelig. I valgkampen har begge leire rettet flere stygge personangrep mot hverandre.

Trump kaller regelmessig motkandidaten «skurken Hillary», og har lovet å fengsle henne hvis han blir president. Under debatten torsdag avbrøt han rivalen med å utbryte «for en fæl kvinne».

Avisa New York Times omtalte Trumps nylige bemerkninger som «infantilt tøv», og beskylder ham for kvinnehat, noe Clinton også dro fram under onsdagens debatt.

– Lever i sin egen verden

Motkandidat Clinton har imidlertid heller ikke hevet seg over å rette angrep mot Trumps person, og de to kandidatene nektet sågar å ta hverandre i hånden før onsdagens debatt.

Clinton hevder Trump lever i sin egen verden, mener han kjører en «hatefull og splittende valgkamp», samt at han mangler «det rette lynnet» til å bli president.

I TV-duellen gikk de to kandidatene også i klinsj over lekkasjene av Clintons eposter til WikiLeaks og angivelig russisk hacking.

Forholdet til Russlands president Vladimir Putin ble også et tema, der Clinton anklaget Trump for å være en nikkedukke, mens Trump svarte «Det er du selv som er nikkedukken».

Lite selvironi

En annen ting som kan vanskeliggjøre en hyggelig og varm tone torsdag, er at Trump tidligere har vist at han ikke er noen stor tilhenger av humor på egen bekostning.

Presidentkandidaten sendte olme blikk da Barack Obama vitset om ham under en lignende gallamiddag i 2011, og tvitret nylig følgende etter en Saturday Night Live-parodi på den andre presidentdebatten tidligere i oktober:

– Alec Baldwins etterligning stinker. Mediene driver valgfusk! Det er på tide at dette kjedelige og umorsomme TV-programmet går av med pensjon, skrev han.

Skal mye til

Under arrangementet er det Trump som skal snakke først, og deretter Clinton. Ingen av de to har sagt på forhånd hva de skal snakke om, men flere eksperter tror det skal mye til for at Clintons forsprang skal snu i løpet av de siste ukene.

– Da må det komme et eller annet overraskende, et sjokk, som gjør at velgerne snur. Men det er vanskelig å se hva det skulle vært, sier statsviter Vårin Alme ved AmerikanskPolitikk.no til NTB.

Flere trekker særlig fram Trumps manglende svar på om han vil godta valgresultatet den 8. november som en «generaltabbe».

– Bevisst eller ikke, fyren avsluttet kampen. På TV, het det i toppsaken til New York Post.

Les også: Tror Trump trenger et mirakel

Trump-sønnene er sikre på valgjuks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert:


Trump: - Jeg vil holde dere på pinebenken
Trump ville ikke love å anerkjenne valgresultatet. - Det får vi se på når tiden kommer, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.
00:52
Publisert: