Etter at en gråtkvalt Jeb Bush, som på forhånd var sett på som republikanernes favoritt i presidentvalgkampen, trakk seg etter en rekke dårlige primærvalg tidligere år har det vært stille rundt den tidligere Florida-guvernøren.

I det som i dag omtales som en overraskende vending, går Bush inn for å støtte Ted Cruz i valgkampen. Texas-senatoren Cruz ligger i dag på andreplass i nominasjonsvalget, et godt stykke bak forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump.

- Ted er en konsekvent og prinsippfast konservativ kandidat som har vist sin evne til å tiltrekke velgere og vinne primærvalg, sa Bush i en uttalelse.

Det melder en rekke amerikanske medier, deriblant avisen Politico.

Vil fjerne Trump

Trump har seilet opp som den suverene lederen i kampen om å bli republikansk presidentkandidat, og Cruz sees på som den eneste kandidaten med en reell sjanse til å utfordre han. Ohio-guvernør John Kasich er fortsatt med i valgkampen, men ligger et stykke bak Cruz igjen.

Lederne for det republikanske partiet har ikke lagt skjul på at de ønsker å stoppe Trump, selv om han er kandidaten med klart flest stemmer.

- For vårt land og vårt partis skyld må vi overvinne splittelsen og vulgariteten Donald Trump har bragt inn i den politiske arenaen, eller så vil vi helt sikkert miste vår sjanse til å beseire demokratene og reversere president Obamas feilede politikk, sa Bush videre.

Forretningsmann og TV-personlighet Donald Trump under et valgkamparrangement i den amerikanske byen Boca Raton.
Forretningsmann og TV-personlighet Donald Trump under et valgkamparrangement i den amerikanske byen Boca Raton. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Overraskende støtte

Jeb Bush, som både har hatt en far og en bror i Det hvite hus, brukte milliardsummer på sin kampanje og havnet ofte i klammeri med Trump både på debattscenen, i intervjuer og på sosiale medier.

BAKGRUNN: Presidentkandidatene svir av milliarder

Grunnen til at avgjørelsen sees på som overraskende er at Cruz også er en kontroversiell kandidat blandt etablerte republikanere, og hans politiske linje både på innvandring, økonomi og militære er langt unna Bush' egne syn.

Bush kom ikke med noen støttende kommentarer til Cruz' politikk, men utelukkende hans evne til å vinne valg.

Når amerikanere velger sine kandidater, stemmer de på delegater i sin hjemstat som igjen stemmer på presidentkandidaten på deres vegne. For republikanerne kreves det minst 1.237 delegater for å bli valgt som kandidat. Etter de siste delstatsvalgene denne uken, har Trump 739 delegater. Cruz har 465, og Kasich har 143. Frem til republikanernes landsmøte i sommer er det 944 delegater igjen for kandidatene å vinne.

Les mer om det amerikanske valget på DN.no:

Ekspertene tror på Trump  

Varsler opptøyer om han ikke blir presidentkandidat  

Obama nominerer Garland til Høyesterett  

Se DNTV:

Har du fått med deg denne? Barack Obama tror ikke på at Donald Trump blir USAs neste president.

Obama: - Trump blir ikke president
Donald Trump leder blant de republikanske presidentkandidatene, men Barack Obama tror ikke på at han blir USAs neste president.
01:20
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.