Selv om utviklingen i det amerikanske presidentvalget har satt en støkk i verdens finansmarkeder tror ikke porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management det vil bety så mye for verdens aksje- og obligasjonsmarkeder fremover. 

-  All oppmerksomheten og uroen rundt Trump er mest støy for oss, sier Chen til DN. 

Republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump, har den siste tiden tatt innpå sin demokratiske rival, den tidligere utenriksministeren og førstedamen Hillary Clinton, på flere meningsmålinger. Det får investorer til å skjelve. 

Les mer her: 

- Døgnflue-effekt

Storebrand-forvalteren er mer bekymret for hva sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB vil gjøre i desember. 

- En eventuell Trump-seier vil skape en kortsiktig volatilitet, men vil være en døgnflue-effekt, sier Chen, som heller er spent på om ECB signaliserer at den vil opprettholde eller trappe ned kvantitative lettelser på sentralbankmøtet i desember. Kvantitative lettelser betyr i praksis at sentralbanken trykker penger, altså øker pengemengden, for å kjøpe statsgjeld gjennom såkalte statsobligasjoner.

Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken. Foto: AFP PHOTO / dpa / Frank Rumpenhorst / NTB Scanpix
Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken. Foto: AFP PHOTO / dpa / Frank Rumpenhorst / NTB Scanpix (Foto: Afp)

Dersom ECB varsler nedtrapping tror Chen det vil slå ut negativt:

- Aksjer, selskapsobligasjoner og statsobligasjoner vil alle reagere negativt på det etter min mening, sier han.

Store utslag

I dag gjennomfører ECB et oppkjøpsprogram for statsobligasjoner på 80 milliarder euro i måneden. Programmet skal vare minst til mars 2017, og Chen er ikke den eneste som er spent på sentralbankens avgjørelse. Under ECBs forrige sentralbankmøte skapte Draghi betydelige utslag i eurokursen kun ved å si at sentralbanken ikke hadde diskutert hverken opprettholdelse eller nedtrapping av programmet

Hensikten med kvantitative lettelser er å sprøyte frisk kapital inn i økonomien for å få økt aktivitet, vekst og sysselsetting, blant annet ved at bankene blir istand til å låne ut mer penger. Det er også et mål å få opp inflasjonen og unngå tendenser til deflasjon, altså at prisene faller.

Usikker på Trump

- Usikkerheten på mange områder er stor dersom Trump blir valgt, noe som finansmarkedene generelt misliker. Så det er ikke noe tvil om at det vil skape kortsiktige svingninger dersom det blir tilfellet, sier Chen. Men likevel tviler han på at Trump vil ha noen stor negativ effekt på mellomlang sikt.

- På mellomlang sikt tror jeg uansett Trump ved roret ikke vil utløse noen ny resesjon i USA, sier han. 

Men om Trump skulle bli valgt - på tross av at Clinton leder i de fleste målinger - tror forvalteren at de negative effektene kan komme på lang sikt. 

Trump har blant annet ønsket å innføre en proteksjonistisk handelspolitikk ved å blant annet innføre skyhøye avgifter på importerte varer fra Kina og reforhandle USAs eksisterende handelsavtaler. Han har også uttrykt sterk skepsis til den sittende sentralbanksjefen i USA, Janet Yellen.

- På lengre sikt kan man være bekymret for effektene av mer proteksjonisme og lavere global handel, dersom det blir tilfellet at Trump blir valgt.

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Sjekk ut DNs vippestat-spill for å få en forståelse av hvordan valget avgjøres!

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/

Anbefalt av DNtv:

 

Militsen har våpentrening før presidentvalget i USA
De trener på hvordan de skal forsvare seg dersom det blir kaos etter presidentvalget på tirsdag. Denne militsgruppa i delstaten Georgia i USA heier på Donald Trump, men frykter at Hillary Clinton vinner som følge av valgjuks.
01:25
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.