Bildene av en snublende og ørsk Hillary Clinton (68) som hales inn i en ventende bil søndag har gått over TV-skjermene verden over. Først het det at Clinton følte seg overopphetet. Siden ble det sagt at hun hadde fått diagnostisert lungebetennelse fredag uten å fortelle det til flere enn de aller nærmeste medarbeiderne.

Onsdag kveld amerikansk tid offentliggjorde Clinton omsider dokumentasjon på den omtalte lungebetennelsen.  I brevet kommer det frem at Clinton andre september oppsøkte sin lege Lisa Bardack etter en et døgn da hun hadde opplevd lett feber, snue og utmattelse.

Anbefalt å hvile

– Hun ble anbefalt å hvile, ta en kort antibiotikakur og fortsette med sine allergimedisiner for en øvre pusterørsinfeksjon knyttet til sesongallergier. Over de neste dagene da hun reiste, ble hennes tetthet verre, og hun utviklet hoste. Hun ble anbefalt å besøke meg når hun returnerte fra sine reiser for ytterligere testing. På fredag 9. september ble hun observert og vurdert på mitt kontor, skriver indremedisiner Bardack.

Ulike scanninger ble gjennomført, og en mild, ikke-smittsom lungebetennelse ble konstatert, står det i det to sider lange tettskrevne brevet datert 14. september fra CareMount Medical.

Artikkelen fortsetter under vippestatspillet.

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/
 

– På søndag 11. september på 9/11-minnemarkeringen ble hun overopphetet og dehydrert, og som resultat følte hun seg svimmel. Jeg eksaminerte henne umiddelbart ved hennes retur til hjemmet. Hun var rehydrert og kom seg fint. Jeg rådet henne til å bli hjemme og hvile i de neste dagene. Fru Clinton har siden blitt evalutert av meg mange ganger og fortsetter å komme seg, skriver legen.

Brevet er for øvrig fullt av medisinske faguttrykk og beskriver Clintons medikamentbruk. Det nevner også at Clinton gjennomgikk en øreinfeksjon og påfølgende behandling i vinter.

Møter hard kritikk

Mange politiske aktører, også hennes egne partifeller, har tatt uklarheten rundt sykdommen som et eksempel på Clintons behov for hemmelighold.

– Antibiotika kan kurere lungebetennelse. Hva er kuren for en usunn hang til privatliv, som gjentatte ganger skaper unødige problemer, spurte David Axelrod på Twitter mandag.

Axelrod var sjefstateg for Barack Obama i begge presidentvalgkampene.

Motkandidat Donald Trump (70) har tidligere gjentatte ganger sådd tvil om Hillary Clintons helse, og har hevdet at hun er for svak til å bli president. De siste dagene har han imidlertid vært usedvanlig disiplinert, og kun ønsket henne lykke til og uttrykt håp om at hun blir klar til den første TV-debatten dem imellom i slutten av måneden.

Donald Trump stiller for øvrig torsdag i TV-programmet "The Dr. Oz Show" med den kontroversielle legen Mehmet Oz for å diskutere sin egen helseattest, som han hadde med seg da showet ble filmet onsdag. Trump har tidligere frigitt en kortfattet skriftlig erklæring fra sin lege Harold Bronstein, som under tidspress erklærte at en president Trump ville ha best helse av alle som noengang har vært president i USA.

 

Vil du lese mer om USA-valget? Sjekk ut vår samleside om den amerikanske valgkampen.

 

Les også:

Velgeren Clinton må vinne dnPlus  (DN+)

Trump-odds spriker vilt

Trump splitter høyrebastion dnPlus  (DN+)

Trump opphever journalistforbud  

 

- Anbefalt fra DNtv:

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

 

Hør DN-podcast om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.