Far varsomt fram i Arktis og ta vare på folkene som bor der, var den klare oppfordringen fra Monacos prins Albert da han var med og åpnet Arctic Frontiers søndag kveld.

Den miljø- og klimaengasjerte regenten i Monaco brukte igjen sin posisjon for å oppfordre til varsomhet med naturen da han deltok i paneldebatt om energi og klima i Arktis i Tromsø søndag kveld.

På alvor

– Vi er nødt til å ta på alvor at Arktis er en veldig spesiell og veldig sårbar del av verden når vi skal løse verdens behov for energi i framtiden. Polarområdene både i nord og i sør spiller en helt avgjørende rolle for klimautviklingen i resten av verden. Vår rolle er å sørge for at det forblir slik i tiårene og århundrene som kommer, oppfordret Albert II.

Prinsen ga ingen klare råd om å stanse oljevirksomheten i Arktiske områder, men manet til ettertanke og forsiktighet. Han har lenge vist interesse og engasjement for det arktiske i tråd med familietradisjonen.

Tradisjon

Navnebror og tipptippoldefar Prins Albert I var med på en fire ekspedisjoner i polarområdene og bidro økonomisk til andre ekspedisjoner.

I det nordvestlige hjørnet av Spitsbergen på Svalbard er Albert I Land vest for Raudfjorden oppkalt etter Prins Albert I.

Dagens prins Albert reflekterte over de store endringene som har skjedd siden tippoldefarens ekspedisjoner.

– Når vi ser på dokumenter og bildene de tok på den tiden, er det store forskjeller fra dagens Arktis. Dette vakte min interesse for Arktis, og når jeg nå har fått mer kunnskap, ønsker jeg å hjelpe. Dette er en vill, men viktig del av verden, sa Prins Albert II.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Forskere anbefaler stans i all arktisk oljevirksomhet

 

  2014 var varmeste år noensinne

Den gode rekesmaken kan forsvinne