Rekebestanden i Nordsjøen og Skagerrak har gått ned. Det er både havforskerne og WWF enige om.

En stor utfordring med rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak er dumping av småreker, som ifølge ICES er tredoblet de siste årene.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har igangsatt arbeidet med en egen forvaltningsplan for reker i Nordsjøen og Skagerrak.

Men det er ikke bare utkast, bifangst og for høye kvoter som kan skape problemer for rekenæringen.

Den pågående havforsuringen påvirker nemlig også smaken på skalldyr, viser ny forskning på hvordan CO2-utslippene påvirker konsistens, utseende og hvordan reker smaker, skriver di.se.

Havforsuringen vi nå opplever har fått navnet «den stille stormen» blant forskerne fordi man hverken kan se eller høre den.

Ble overrasket

En blindtest der forsøkspersoner fikk smake på reker som ble dyrket under «nåværende forhold» og reker som i løpet av tre uker ble eksponert for «fremtidige forutsetninger for havets utvikling» ga et entydig resultat.

Dagens reker ble foretrukket tre ganger så ofte som de fremtidige.

- Vi hadde forventet oss en viss påvirkning, men ikke at det skulle være så markant, sier Sam Dupont, forsker ved Institusjonen for biologi og miljøvitenskap ved Universitetet i Gøteborg, til nyhetsbyrået TT.

Dupont har selv også prøvesmakt rekene, og reagerte enda mer på at konsistensen på «fremtidens» reker var dårligere.

Forkerne vil nå fortsette sitt arbeid, og vil også engasjere profesjonelle smakere for å få enda mer kunnskap om hvordan smaken endres, men det viktigste av alt ifølge Sam Dupont er å kutte CO2-utslippene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også:  Advarer om ulevelig klode

 

88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Antall ville dyr i verden har falt kraftig
 

Fester prislapp på naturen

Havet i Arktis har aldri vært varmere