Leieprisene for leiligheter i Oslo vokste med hele 3,3 prosent i andre kvartal, den kraftigste økningen siden andre kvartal 2010.

Det viser en ny rapport Opinion Perduco har laget for Boligbygg Oslo KF, som er et kommunalt foretak som eier og forvalter boliger på vegne av Oslo kommune.

Snittprisen i Oslo er 11.660 kroner i måneden. Dermed ligger de månedlige leieprisene 5,5 prosent høyere enn på samme tid i 2011.

Bare få dager før Ingrid Førde skal begynne på Norges Helsehøyskole i Oslo, står hun uten bolig. Med 5500 kroner som maksgrense i budsjettet for husleie har Førde vært på visning på rom ned til syv kvadratmeter. Uten å få tilslaget.

- Det er litt klaustrofobisk, men det er bedre enn å ikke ha tak over hodet, sier hun.

Tips oss om boligsaker!

Kraftig hopp for småleiligheter
Ett-roms leiligheter hadde sterkest prisvekst med syv prosent, tett fulgt av hybler som steg fem prosent siste kvartal.

Markedsleien har økt med 11 prosent for ett-roms leiligheter de siste fire kvartalene. For øvrige leiligheter har veksten vært på 5-6 prosent i samme periode.

Sammenlignet med forrige topp i 2002, har leieprisene samlet sett økt med 40 prosent, 19,5 prosent mer enn den alminnelige prisstigningen.

Og verre skal det bli:

- Vi venter fortsatt sterk vekst tredje kvartal. Det kan se ut som leieprisene er mer stabile i fjerde kvartal. Vårt anslag er derfor ingen endring fra tredje til fjerde kvartal i år. Leieprisene fortsetter opp med ett prosent i første og andre kvartal 2013, skriver analytikerne i rapporten.

Veksten i markedsleie fra 2011 til 2012 blir etter dette ett prosentpoeng høyere enn ventet vekst i husholdningenes disponible realinntekt, slår Opinion Perduco fast.

– Leieprisene er høyere enn før finanskrisen, og selv da snakket man om en metning. Men det er nesten ikke grenser for hva folk er villige til å betale, sier John Ingar Danielsen, markedsdirektør i Boligbygg Oslo KF.

Student Ingrid Førde har lett aktivt etter bolig i tre uker, og så for seg at alt skulle være i boks innen skolestart. Foreløpig bor hun hos en venninne.

– Jeg har lagt ut annonse på nettet og sender mailer og ringer utleiere hver dag, sier hun.

Hun synes det er stressende å være boligsøkende i Oslo og hadde aldri sett for seg situasjonen hun nå er oppi. Førde forteller at de rimeligste leilighetene i sentrum blir revet vekk med en gang.

Innflytting og god økonomi trekker opp
Rapporten peker på flere årsaker til at leien flyr i været:

- Befolkningsveksten er høy og bidrar til vekst i boligetterspørselen.

- Arbeidsledigheten i Oslo var 3,0 prosent i juni, 0,1 prosentpoeng lavere enn ifjor på samme tid.

- Veksten i norsk økonomi har vært sterkere enn tidligere anslått.

Selv om leieøkningen har vært saftig, kunne det vært verre om ikke boligbyggingen så smått begynner komme seg opp fra de labre nivåene etter finanskrisen.

For boliger under arbeid i Oslo har økt fra 477.000 kvadrameter i juni 2011 til 688.000 kvadratmeter i juni 2012, en økning på 44 prosent.

- Økt tilbud bidrar til å dempe prisene, fastslår rapporten.

Rekorddyrt i Vest
Siste kvartal økte de gjennsnittlige leieprisene i Sentrum Vest til rekordhøye 12.600 kroner. Groruddalen har lavest priser med 10.200 kroner.

Sammenlignet med forrige toppår (2002), har leieprisene økt mest i Sentrum Øst (44 prosent), og minst i Sentrum Vest og Groruddalen (38 prosent).

Siste kvartal var det færre ett-roms leiligheter til leie, mens det var en økning i andelen to- og tre-roms leiligheter.

Færre 1-roms
Samlet tilbud av leiligheter gikk litt opp i andre kvartal og er på nivå med samme kvartal i fjor.

Det ble annonsert 4.688 leiligheter i andre kvartal mot 4.457 i første kvartal 2012.

Andelen ett-roms leiligheter til leie falt, mens det var økning i andelen to og tre-roms leiligheter.

Spørreundersøkelsen viser også at leiligheter som ble leid ut igjen i andre kvartal i gjennomsnitt hadde 9,8 prosent høyere leie enn samme leilighet i forrige leieforhold.

Les mer om eiendom:
Sprek pris på tungsolgt luksus
Boligkrise i byene: Tvinges til å bygge familieleiligheter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.