Antall hytter ved sjøen omsatt for mer enn ti millioner kroner har blitt mer enn halvert. I tillegg er prisene på det som er omsatt langt lavere.

Meglerne selv peker på at dette skyldes at de beste eiendommene ikke ble lagt ut for salg i et trått marked preget av finanskrisen.

En undersøkelse DN.no har gjort viser at det i fjor og hittil i år har blitt solgt 15 hytter ved sjøen fra 10 millioner kroner og oppover. Snittprisen blir 14,2 millioner kroner. Mens en tilsvarende undersøkelse Dagens Næringsliv gjorde på denne tiden i fjor viste at det året før ble tinglyst 33 kysthytter til over ti millioner kroner. Snittprisen på de 15 dyreste av disse var 21,7 millioner kroner.

21 millioner
Selv om salgsprisen endte langt under prisantydningen på 29 millioner kroner, oppnådde tidligere ABG Sundal Collier-partner Ole Aunaas' eiendom "Villa Haga" på Larkollen høyeste pris i fjor.

Store tap i aksjemarkedet gjorde at Aunaas slet med å betale regningene sine. Dermed endte eiendommen han betalte 25 milloner kroner for i 2006 på tvangssalg. Og ifølge Moss Tingrett ble eiendommen kjøpt av Oslo-mannen Peter Meidell i fjor høst for 21 millioner kroner.

Eiendommen er registrert som helårsbolig. Området har ikke boplikt.

Eiendomsmegler Espen Hordnes i Privatmegleren, som sto for salget av Villa Haga, mener mange selgere og kjøpere satt på gjerdet i fjor.

- Hadde markedet i fjor vært bedre ville langt flere lagt ut toppeiendommer for salg. Jeg er overbevist om at vi får se et høyere prisnivå i år i forhold til 2009, men jeg tror ikke vi runder 2007-priser, sier Hordnes til DN.no.

Hagen kjøpte av Hagen
Den nest dyreste sjøeiendommen kjøpte Orkla-eier Stein Erik Hagens datter Nina Camilla Hagen (28). Ifølge Eiendomsregisteret ga hun broren hun Carl Erik (21) 18 millioner kroner for en eiendom som utgjør hele vestenden av Hagen-familiens ferieparadis på Røssholmen utenfor Kragerø.

 

Les hele saken: Kjøpte Kragerø-perle av lillebror med millionrabatt

På tredjeplass finner vi Songa-gründer og rigginvestor Gunnar Hvammen. Han betalte nær 16 millioner kroner for sin strandeiendom i Mefjorden utenfor Sandefjord.

Nok en gang er det Kragerø som har flest dyre hytter. Seks av de 15 hyttene til over ti milloner kroner ligger i Kragerø-området.

(Kilde: Eiendomsregisteret/Infoland. Tabellen omfatter tinglyste eiendommer over 10 millioner kroner i 2009 og fram til i dag.)

DN.no/kalkulator:
Beregn hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?

Flere hyttemeglere DN.no har snakket med forventer et hetere hyttemarked i år enn i fjor:

- Mange kjøpere har tatt kontakt med oss og er forbannet for at de ikke kjøpte ifjor, for de skjønner at prisene vil bli høyere i år, sier den Sandefjord-baserte eiendomsmegleren Tore Solberg i Tore Solberg Eiendomsrådgivning AS til DN.no.

Les hele saken: Stor pågang etter hytteluksus

Se også video fra vår rundtur i Kragerø-skjærgården med hyttemegler Hans Magnus Semb. Han viser oss hva slags hytteluksus du kan få for 15 millioner kroner:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.