I dag la Statistisk sentralbyrå frem leiemarkedsundersøkelse for tredje kvartal. Og tallene bekrefter at leieprisene går til himmels.

Gjennomsnittlig månedlig leie for ettromsboliger er nå 4 272 kroner. Det er en oppgang på 9,6 prosent fra 3. kvartal 2007 til 3. kvartal 2008. For alle utleieboliger samlet steg leiene med 5,7 prosent i samme periode.

- August og september er generelt veldig bra utleiemåneder. Da kommer de nye studentene. I år var det ekstremt bra, sier administrerende direktør Kai Sjøvold i Oslo-baserte Fredensborg Eiendomsselskap, som er Norges største privateide boligeiendomsselskap med mer enn 2.500 leiligheter for utleie samt 10.000 kvadratmeter næringslokaler.

Les hvordan prisene for å kjøpe bolig utvikler seg: Boligprisene faller mer

Oppgangen i andre kvartal var på 8,8 prosent for ettroms boliger.

For alle utleieboliger samlet steg leiene med 5,6 prosent i forrige kvartal.

Skal bli dyrere
- Vi regner med god utvikling i Oslos leiemarked også det neste året, sier Sjøvold.

Han peker på flere faktorer som trekker leieprisene oppover:

* Mediene skriver at det lønner seg å leie fremfor å eie.

* Folk forventer at boligprisene skal fortsette å falle. Folk selger før de kjøper. Dette er nytt. Dermed må de leie i en mellomperiode.

* Oslo har netto tilvekst av innbyggere.

Ettersom bygg- og anleggssektoren går roligere tider i møte, vil likevel en del bygningsarbeidere flytte ut av Oslo, enten til andre deler av landet, eller tilbake til Polen. Dette mener Sjøvold vil virke modererende på prisveksten.

Så mye må boligprisene stige før kjøp lønner seg

Svakest for toroms
Toromsboliger hadde den svakeste veksten, med en økning på 4,2 prosent. For fireromsboliger lå veksten likt med gjennomsnittet. SSBs leiemarkedsundersøkelse omfatter både etablerte og nye leiekontrakter.

Sjøvold har ikke eksakte tall, men sier prisingen i deres portefølje har vært høyere enn prisstigningen i SSBs statistikk.

Dyrest i Oslo
Det er store regionale forskjeller i nivået på leiene. Ikke uventet var det leietakere i Oslo og Bærum som betalte mest i leie i 3. kvartal. Her var gjennomsnittlig månedlig leie på om lag 7 000 kroner. I spredtbygde strøk var husleien i overkant av 3 000 kroner lavere.

Leiemarkedsundersøkelsen viser ellers at leietakere i gjennomsnitt betalte 5 090 kroner i månedlig leie for en bolig i 3. kvartal 2008.

Kraftigere prisstigning
Utleiemegleren har en portefølje på 3200 boliger i Oslo.

De har hatt en kraftigere prisstigning enn SSB har registert. Men i deres portefølje er det de store leilighetene som stiger mest i pris.

Så langt i år har Utleiemegleren hatt denne prisutviklingen i Oslo:

Ettroms: + 13 prosent

Toroms: + 16 prosent

Treroms: + 24 prosent

- Det er dyrt å bo alene, da må man ta alle de faste utgiftene selv. Når flere bor sammen, er det flere som kan dele de faste utgiftene. Og når flere i samme bolig får økt kjøpekraft, trekker det opp betalingsviljen, resonnerer partner Tor Arne Foss i Utleiemegleren Forvaltning.

Han tror leieprisene skal fortsette oppover, men tror ikke på noen fortsatt himmelferd.

- Vi vil nok også merke mer begrenset betalingsvillighet med økt arbeidsledighet og økonomisk usikkerhet, sier Foss.

Rasende studenter
- Dette tvinger studentene til å bruke dyrebar studietid på deltidsjobb, sier leder i Norsk studentunion Ingvild Reymert.

Prisstigningen har vært høyest på små leiligheter. Dette vil få alvorlige konsekvenser for studentene, mener Reymert.

- Vi er svært bekymret for studentene. I dag bruker vi allerede over halvparten av studiefinansieringa på husleia, og nå blir det enda trangere å være student, sier Reymert.

Gjennomsnittlig månedlig leie, etter antall rom. Kroner. Endring i prosent

* Hybler, definert som uselvstendig boenhet uten egen låsbar inngangsdør, er utelatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.