- Frem til jul jobber mange håndverkere med å bli ferdige med oppussingsoppdrag. Når de kommer på jobb i januar har de ingenting å gjøre, sier daglig leder Håvard Bungum i Mitt Anbud til DN.

Det betyr at dersom du legger oppussingsjobben din ut på anbud nå, vil flere tilbydere sloss om deg - og følgelig kunne tilby bedre betingelser og mer kvalitet for pengene.

- På mange måter kan det være fornuftig å få noe i gang på nyåret, sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge til DN.

Han forklarer at ingen priser er helt faste, og at du gjerne kan få gunstigere priser i rolige perioder.

- Du kan nok forhandle mer, sier han.

Bungum peker også på at du vil få tilbud fra flere - og dyktigere aktører.

- Kanskje kan du sikre deg de beste håndverkerne fordi de har ledig kapasitet, sier han.

Administrerende direktør Håvard Bungum i Mitt Anbud.
Administrerende direktør Håvard Bungum i Mitt Anbud. (Foto: Mitt Anbud)

Sesongvariasjon

Januar og februar er jaktsesong for håndverkerne. Vinterhalvåret er i tillegg lavsesong for mange, deriblant malere og murere.

- Da er det ikke lett å jobbe ute, og særlig mange malere vil ha ledig kapasitet i vintermånedene, opplyser Bungum.

Dette bekrefter fagsjef Olav Dagsleth i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

- Det er riktig at det tradisjonelt sett roer seg på nyåret, sier han.

Også administrerende direktør og advokat Jan Gunnar Madsen i Norske Murmestres Landsforening (NML) bekrefter at kapasiteten øker noe om vinteren, men her er det store regionale forskjeller.

- Når du driver med utvendig muring som puss på fasader, krever det tildekking og varme for et fagmessig godt resultat, så fasadearbeider kan være noe sesongbetont. Men vi driver samtidig med flislegging inne, for eksempel på bad, forklarer han.

Størst er pågangen av oppdrag uken etter påske og i begynnelsen av august.

- Når folk kommer hjem fra påskeferie, dobler antallet jobber seg. Har du mulighet til å gjøre jobben før påske, så er det smart, sier Bungum

Lavere lønnsoppgjør

En annen faktor som påvirker håndverkerprisene nå, er lønnsutviklingen.

Det siste året har lønnsoppgjørene, særlig på Vestlandet vært moderate. Dette vil påvirke prisnivået på håndverkernes tjenester, tror Backe.

- Det spennende nå er hvordan markedet utvikler seg. I gode tider går prisene litt opp og i dårlige tider litt ned, sier han.

Rørentreprenørene Norges-direktøren vil likevel ikke ta ordet «krise» i sin munn.

- Vi har fått noen signaler fra Vestlandet, men det er ikke krisestemning enda. Regjeringen snakker blant annet om å bygge flere boliger fremover, forklarer Backe.

Fordi prisen på oppdrag avtales direkte mellom oppdragsgiver og markedsaktør, har ikke Bungum i Mitt Anbud oversikt over prisutviklingen de siste årene.

Han mener imidlertid anbudstjenester på nett har bidratt til å gjøre markedet mer gjennomsiktig.

- Det er mye vanskeligere å prise seg for dyrt - eller for billig, sier han.

Fra proff til privat

Fremover tror Bungum økende ledighet i bygg- og anleggsbransjen vil føre til at aktører i proffmarkedet vil begynne å bevege seg inn i privatmarkedet.

- Hvis markedet faller - som det tyder på nå, kan det hende disse beveger seg inn i privatmarkedet og tar flere «småjobber», sier han.

Også Backe ser at store bedrifter begynner å «snoke» i forbrukermarkedene når de økonomiske tidene blir dårligere.

- Entreprenørbedriftene er i proffmarkedet, og vil stort sett være der. Men blir tidene dårlige, ser man etter andre steder å tjene penger og da kan man oppleve det, forklarer han.

Administrerende direktør og advokat Jan Gunnar Madsen i Norske Murmestres Landsforening (NML).
Administrerende direktør og advokat Jan Gunnar Madsen i Norske Murmestres Landsforening (NML). (Foto: Norske Murmestres Landsforening)

Svart arbeid

Advokat Madsen i NML advarer mot å bruke «svart» arbeidskraft når huset eller hytta trenger en overhaling.

Forbrukerne har selv ansvar for å sjekke at pengene de betaler for oppussing går til aktører som betaler skatter og avgifter, påpeker han.

- Å kjøpe svart arbeid kan straffes med fengsel. Å velge hvitt er et verdivalg som alle bør ha et mer bevisst forhold til, mener han.

Det holder ikke at bedriften har et organisasjonsnummer å vise til, ifølge Madsen.

- Be om regning eller faktura og fremleggelse av skatteattest og attest på betalt moms. Sjekk om bedriften er registrert i Brønnøysundsregisteret. Det et godt tegn om bedriften har lærlinger, samt er organisert i bransjeorganisasjoner som jobber for like konkurransevilkår, forklarer Madsen.

Han tipser også om å sjekke at arbeiderne er faglært, før du lar dem slippe til.

- Kunnskap og kompetanse gir god kvalitet. Det er ofte dobbelt så dyrt å bygge badet eller huset to ganger, sier Madsen.

Les også: Oppstartsboom i krisetid

- Fare for at det kan ende i krakk

- Det tyter ut i disse tallene

 

Se også:

Apparatene du med fordel kan vrake:

Apparatene du med fordel kan vrake
Personlig trener Bertine Neverdal viser deg tre øvelser du heller kan gjøre for å trene hele kroppen.
03:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.