KVD selger omkring 25.000 biler årlig i Sverige, og skryter av å være Nordens største, uavhengige nettbaserte markedsplass for brukte biler.

Men den svenske suksessen klarte de ikke å overføre til Norge. Nå legger selskapet ned sin auksjonsmodell her.

- Vi var klar over at det ville ta tid å etablere seg med en delvis ny modell for å kjøpe og selge biler i Norge. Idag kan vi konstatere at vår auksjonsmodell ikke har innebåret et så stort salg på det norske markedet som vi håpet på. Vår forretningsmodell innebærer auksjon og derfor kan vi konstatere at innstillingen til bilauksjoner skiller seg fra Sverige til Norge, sier Torbjörn Wik, konstituert administrerende direktør i KVD i en epost til DN.

Selskapet ble etablert i Sverige i 1991, og lanserte sin norske virksomhet i 2012. Målet for den norske satsningen var 4-5 avdelinger med tilsammen 30 ansatte og en omsetning på 7000 biler i året. Slik gikk det åpenbart ikke.

Les fra da KVD startet i Norge: Nå skal også nordmenn kjøpe bruktbil usett

Stort underskudd
Hvor mange biler har dere solgt på denne måten i Norge?

- Dessverre ikke mange nok til å fortsette med tjenesten på det norske markedet akkurat nå, opplyser Wik.

I konsernets årsrapport fra 2014 opplyses det at det ble solgt totalt 378 biler det året, noe som var en økning på 16 prosent fra året før. Samme år solgte den svenske delen av selskapet 30.000 objekter.

Fra selskapet ble registrert i Norge i juni 2012 til og med 2014 opplyses det i konsernets årsrapport om at den norske delen av konsernet hadde et driftsunderskudd på til sammen 33,8 millioner svenske kroner.

Hvor mye har dere tapt på den norske satsningen til sammen?

- Her må jeg dessverre henvise til offentlige årsrapporter for vårt norske selskap, og resultatet er ennå ikke publisert for 2015, sier Wik.

Beholder verdivurderingen
Betyr dette i realiteten at dere gir opp det norske markedet?

-Ja, vi avvikler tradingtjensten og setter fullt fokus på å ytterligere utvikle vår framgangsrike vurderingstjeneste for det norske markedet, sier Wik.

I april 2015 lanserte KVD en verdivurderingstjeneste av privatbiler på det norske markedet. Brukerne kan finne ut hvor mye bilen deres er verdt, basert på annonserte og faktiske salgspriser. Selskapet sier tjenesten har fått svært god respons i Norge, siden lanseringen har 900.000 biler blitt prisvurdert via KVD Norge.

Hva innebærer det for norske ansatte?

-Vi har startet forhandlinger med våre medarbeidere i Norge og det er dessverre alt jeg kan fortelle nå, sier Wik.

Jeg regner med dere ikke trenger så mange ansatte for å drive verdivurderingen?

-Det får framtiden og utviklingen vise, men initielt benytter vi  oss av eksisterende ansatte, sier Wik.

Auksjonsmarkedet
Oslo Bilauksjon startet i 1991 med fysiske auksjoner, men har nå kun nettauksjoner. Selskapet hadde i 2014 et resultat før skatt på omkring 3,5 millioner kroner av en omsetning på drøye 15 millioner kroner. Økern Bilauksjon holder fremdeles fysiske auksjoner på Fornebu i Oslo. Selskapet omsatte i 2014 for drøye 40 millioner kroner, og har de siste årene hatt noen hundretusen kroner i årlig overskudd.

Den siste nettauksjonen via kvdnorge.no blir avviklet onsdag 23. mars.

KVD eies av Private Equity- konglomeratet Ratos, som blant annet også eier selskap som Aibel, Jøtul, Arcus-gruppen, og Bisnode.

Les om da KVD fikk Forbrukerombudet på nakken: Må slutte med villedende prissammenligning

Les også: Her er de beste nybilkjøpene dnPlus

Se video av den elektriske suven:

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.