Det kan bli en het bolighøst i Oslo. I juni steg prisene overraskende med ett prosent.  I juli var Oslo den eneste av de store byene som kunne vise til prisvekst, men kun 0,2 prosent. Nå varsler administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge at nivået fra juni er på vei tilbake igjen.

- Det er et stort press i markedet. Det er altfor lite boliger i forhold til behovet som er der ute, sier Dreyer. Torsdag var han deltaker på Obos Boligkonferanse som nettopp tok for seg den manglende boligbyggingen i Oslo.

For få små
Dreyer mener problemet med boligmarkedet i Oslo er like mye at bygges for få av de boligene som faktisk etterspørres.

- En av de tingene de har regulert for hardt i Oslo,  er små leiligheter.  Når vi ser at toromsmarkedet prismessig går som en rakett i Oslo, er det fordi det ikke er nok leiligheter. Hvis det hadde blitt regulert flere mindre leiligheter i sentrumsgryta ville det dempet resten av markedet.  Det er de minste leilighetene som setter gulvet på prisutviklingen,sier Dreyer.

Oslo vil være prisledende
Han sier tilbakemeldinger han har fått fra sine medlemmer så langt i august, viser at trykket i Oslo-markedet har tatt seg opp igjen etter sommeren.

- Så langt i august har vi fått tilbakemeldinger om at det prispresset som var før sommeren, har kommet tilbake i august. Det kommer til å vise seg fremover, og Oslo kommer til å være prisledende, sier Dreyer.

I juni så Eiendom Norge  seg nødt til å endre prognosene sine for årlig boligprisvekst i 2015 . Forventet vekst i boligprisene ble justert opp til mellom syv og åtte prosent, fra tidligere fire til seks prosent.

I begynnelsen av juni kom regjeringen med ulike tiltak for å dempe den høye boligprisveksten. Ifølge Dreyer bør heller regjeringen igangsette flere tiltak for å øke tilbudet i markedet.

 

Les også:

- Ringvirkningene brer seg  

Ap går markant tilbake på nok en måling

Bensinprisen faller videre i Sverige

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.