Bare tre av ti arbeidsgivere føler seg svært godt eller godt forberedt på å møte henvendelser fra de ansatte om ny alderspensjon.

Det viser en spørreundersøkelse Nav har utført.

Rushet kommer snart
Men realitetene kommer de til å møte fort nok, forberedt eller ikke. Allerede fra årsskiftet kan norske arbeidstakere over 62 år velge å ta ut helt eller delvis pensjon i tillegg til lønnsinntekten.

Dersom man bare tar ut alderspensjon er ikke det i utgangspunktet noe som påvirker arbeidsgiveren. Bortsett fra at sjefen kanskje vil lure på hvorfor du plutselig står oppført med høyere inntekt i skattelisten året etter.

Men undersøkelsen viser at en av tre arbeidstakere ønsker å kombinere uttak av alderspensjon med redusert stilling.

Da er det ikke lenger uvedkommende for arbeidsgiver. Ifølge Nav vil det være noe man i så fall må avtale spesifikt med arbeidsgiver, og ikke noe man har krav på.

Undervurderer arbeidstakerne
Dermed kan det bli et visst problem at arbeidsgiverne ikke synes forberedt på problemstillingen. Halvparten av arbeidsgiverne er ifølge undersøkelsen ikke engang klar over at arbeidstakerne fra neste år har anledning til å ta ut alderspensjon i tillegg til lønn.

Når de så får vite om muligheten, svarer halvparten at de uansett ikke tror at mange på arbeidsplassen vil benytte seg av muligheten til redusert stilling. Men det er altså feil - en av tre har et slikt ønske.

Det positive i undersøkelsen er at to av tre arbeidsgiverne mener det vil bli lett å imøtekomme ønsker om redusert stillingsbrøk for de som er eldre enn 62 år.

Les også: Ansatt som 62-åring - sparket for å være over 62

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.