I dag behandlet Høyesterett en sivil sak der utfallet kan bli viktig for eldre arbeidstakere generelt - og sjøfolk spesielt.

Arne Eikhaugen (65) mener det må være i strid med reglene om aldersdiskriminering i arbeidslivet dersom sjøfolk over 62 år skal kunne sies opp uten annen begrunnelse enn alderen og at de er pensjonsberettiget.

Mange paradokser
Det som gjør saken til Eikhaugen særlig spesiell, er loven arbeidsgiveren, ferjeselskapet Nye Kystlink AS, benytter for å forsvare oppsigelsen:

Han var, da han ble oppsagt i 2008, 64 år gammel, og Sjømannsloven har en bestemmelse som fratar sjømenn stillingsvern ved fylte 62 år. Det er bare det at det samme selskapet ansatte skipselektrikeren da han allerede var 62 år gammel.

- Det er jo litt spesielt. Man kan ikke først ansette en 62-åring for deretter å argumentere med at alderen gjør ham for gammel. Det er i strid med vanlig avtalerett, prosederte Eikhaugens advokat, Erik Råd Herlofsen i advokatfirmaet Ræder i Høyesterett idag.

 

Til saken hører det også med at selskapet etter oppsigelsen tilbød Eikhaugen midlertidig vikaransettelse.

- Det er jo også litt spesielt. Oppsigelsen har ingenting med mannens helse eller sikkerhetshensyn å gjøre. De har ingen ting å utsette på hans arbeidsinnsats. Eneste begrunnelse for oppsigelsen er at han er over 62 år, sier Råd Herlofsen til DN.no.

Den generelle bestemmelsen om 62 års aldersgrense for sjøfolk i Sjømannsloven er i det hele tatt temmelig dårlig fundert, mener advokaten.

- Se på danskebåtene som praktiserer ulik aldersgrense avhengig av hvilket land båten er registrert i. I det ene selskapet får ingen over 62 år lov å arbeide, mens i det andre er aldersgrensen 67 år. Og i et tredje selskap er aldersgrensen 70 år, påpeker advokaten.

- Ikke diskriminering
Tingretten gav i september 2008 Nye Kystlink AS medhold i sin tolkning av Sjømannslovens § 19. Det ble vektlagt at loven slår fast at oppsigelse før 62 år på grunn av alder alene, ikke er lov - men at det dermed implisitt er lov etter fylte 62 år.

Dette til tross for at en annen ny paragraf (§33) i Sjømannsloven forbyr direkte og indirekte diskriminering på grunn av alder.

En 62 år gammel kvinne som også ble oppsagt på grunn av alderen, fikk i lagmannsretten kjent oppsigelsen ugyldig fordi hun ikke hadde arbeidet mer enn 10 år som sjømann.

Advokat Erik Råd Herlofsen mener det er nok et tankekors dersom aldersgrense i et yrke skal defineres forskjellig avhengig av pensjonsrettigheter.

- Dersom det at man har rett på pensjon er en saklig begrunnelse for å si opp en eldre arbeidstaker i Norge, kan det for eksempel i fremtiden bety at alle som har krav på avtalefestet pensjon fra 62 år risikerer å miste jobben av den grunn, sier Herlofsen.

Det er ventet at Høyesterett vil avsi dom i Arne Eikhaugens sak innen to til tre uker.




- Han fikk tilbud om midlertidig ansettelse etter oppsigelsen, er ikke det litt merkelig?


- Det oppsto et midlertidig behov for ansatte etter at han ble sagt opp, og når det alminnelige stillingsvernet ikke gjelder er det ingenting i veien for å tilby han dette.


- Mener rederiforbundet prinsippielt at alle som er berettiget full pensjon kan sies opp uten annen begrunnelse?


- Det er ikke noe vi mener og det er heller ikke det det handler om. Slik loven er i dag er det slikt at de som har fylt 62 år kan sies opp uansett om de har opptjent pensjon eller ikke. Vi konstaterer at det pågår en utredning knyttet til spørsmålet om opprettholdelse av såkalte særaldersgrenser, men dette vil uansett ikke få tilbakevirkende kraft.







Les også:

<b>Du blir gammel og rik</b>
<b>Test din «finansrådgiver-IQ»</b>



Bør det være greit å si opp arbeidstakere på grunn av alder så lenge de har krav på full pensjon? Diskutér under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.