Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sara Johannessen / SCANPIX
Sara Johannessen / SCANPIX les mer

Privatøkonomi

10 råd til bedre studentøkonomi

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hvordan få best mulig råd som student? - Hold god oversikt over inntekter og utgifter, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor.

En undersøkelse DnB Nor gjorde ifjor høst viser at studentene i snitt har cirka 10.000 kroner å rutte med i måneden, dette inkluderer både studielån og inntekter fra ekstrajobb. I tillegg får 4 av 10 økonomisk bistand hjemmefra, i gjennomsnitt 1.500 kroner per måned.

Les også hovedsaken: - Man må være litt gal

Her er noen av forbrukerøkonomens beste økonomitips til studentene:

1. Har du mulighet til å søke et stipend? Studenter kan få god uttelling ved å lese www.legathandboken.no

2. 6 av 10 studenter har en ekstrajobb, og 41 prosent har en jobb som er direkte relevant for studiene. Hvis du mestrer å ha en jobb ved siden av studiene, så er all jobbing relevant på den måten at du får erf#229 fra arbeidslivet - og det er gull verdt på cv-en og vil lønne seg økonomisk på sikt. Småjobber inntil 4.000 kroner i andres hjem, for eksempel vasking, skatter man ikke av.

3. Hold god orden på utgiftssiden for å få pengene til å strekke til. Sjekk kontoen ukentlig, og sett opp et budsjett - og følg det.

4. Flere enn 9 av 10 studenter har studielån, og i snitt regner de med å ha 331.931 kroner i studielån etter endte studier. 25 prosent tar opp mer studielån enn de strengt tatt har behov for. Unngå dette, for det kan bli dyrt i etterkant.

5. Men hvis du tar opp mer studielån enn du trenger: Sett inn penger på BSU eller bruk det du ikke trenger av studielånet til egenkapital ved boligkjøp. Investering i aksjefond kan være aktuelt hvis man tenker langsiktig og har spart full BSU. Ikke sett bort penger du har behov for innenfor en tidsperiode på 6-7 år. Har du penger som kan investeres langsiktig, har aksjemarkedet over tid gitt bedre uttelling enn risikofri sp#229.

6. 3 av 4 studenter bor sammen med andre. Det kan du spare mye penger på, enten du bor sammen med venner, kjæresten eller med familie.

7. Betal de faste regningene først, og unngå purringer.

8. Sjekk studentrabatter.

9. Ikke handle litt hver dag, mat kan handles en gang i uken. Hold deg unna pengefristelser. 41 prosent av studentene sier de kjøper ting som de egentlig ikke har råd til.

10. Etablér sms-varsling på kontoen din når den går under et visst beløp.

Les også: Mener unge er kresne og kravstore

Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.