Oppbremsingen i norsk økonomi ble langt kraftigere enn noen kunne sett for seg, bare for kort tid siden.

Årets siste utgave av SSBs "Økonomiske analyser" tar nå inn over seg de langt dystrere tilstandene i den norske økonomien.

Boligprisstatistikken som ble lagt frem mandag denne uken viste at det fortsatt er traurige tilstander i boligmarkedet:

Les saken: Boligprisene bratt ned

Nå spår SSB at gjennomsnittsprisen på boliger neste år vil bli 12,6 prosent lavere enn i år.


Les hele saken: - Nedturen blir like dyp som i 2003

Etterheng
Dette er imidlertid ikke det samme som at boligprisene skal falle 12,6 prosent fra 1. januar 2009 til 31. desember 2009.

Det er her snakk om gjennomsnittspris for hele 2008 målt mot gjennomsnittspris for hele 2009. Det vil si at fordi boligprisene allerede har sunket betydelig på slutten av 2008, er mye av nedgangen som ligger i snittallet for 2009 allerede tatt ut.

Når snur boligmarkedet? Diskuter saken nedenfor!

Dette illustreres også ved at boligprisen i 2008 settes til -1,3 prosent. Boligprisene i Norge har i år falt over 10 prosent siden toppen, men snittprisen er likevel bare marginalt under snittprisen for 2007.

SSB forklarer blant annet nedgangen i boligprisene med at bankene har strammet inn på utlånspraksisen sin overfor husholdningene.

Kortvarig fall
Basert på SSBs siste prognoser, vil fallet i boligprisene være temmelig kortvarig. Allerede i 2010 vil prisene være stabilisert igjen, med en forventet snittnedgang fra året før på 0,7 prosent. I 2011 er man tilbake til en mer normal vekst på 5,6 prosent ifølge SSBs beregninger.

Når snur boligmarkedet? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.