Norges Bank gjorde i dag slik <b>alle analytikerne</b> hadde ventet på forhånd: Beholdt styringsrenten på 1,5 prosent.

Mer overraskende er det at sentralbanksjef Øystein Olsen skyver på utsiktene for neste renteheving helt til våren 2014.

Les begrunnelsen for dagens rentebeslutning: Rører ikke renten

- Boligprisveksten er høy. Den vil holde seg høy i noen tid, men gjennom perioden komme seg ned på et lavere nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Etter boligprisstigningen på drøyt 8 prosent ifjor, vil boligprisene vokse i underkant av 8 prosent i år, og oppgangen fortsetter frem til 2016, ifølge Norges Banks anslag.

Olsen tror altså at aktiviteten i boligmarkedet vil stige videre.




Kilde: Norges Bank

- Det tar tid å tilpasse boligmassen til den stadig økende befolkningen. Ifjor ble det ferdigstilt 26 000 boliger, som er noe mindre enn veksten i antall husholdninger, skriver Norges Bank i rapporten som ble lagt frem i dag, sammen med rentebeslutningen.

Norges Bank venter at antall fullførte boliger, som anslås til om lag 28 000 boliger i år, vil nærme seg veksten i antall husholdninger.


- Boligprisene vokser raskere enn inntektene
Utviklingen i det norske boligmarkedet står i kontrast til utviklingen i de fleste andre land i Nord­Europa, hvor boligprisene kun viser en svak vekst eller fortsatt faller etter finanskrisen.

Sentralbanksjef Olsen er bekymret for gjelden folk pådrar seg som følge av de galopperende boligprisene.



- Riktignok har norske husholdninger det siste tiåret hatt en vesentlig høyere reell inntektsvekst enn husholdningene hos våre handelspartnere, noe som kan forklare deler av boligprisveksten. Men norske boligpriser vokser raskere enn husholdningenes disponible inntekt. Målt i forhold til disponibel inntekt er boligprisene nå høyere enn det historiske, poengterer Norges Bank i dagens rapport.

- Både boligpriser og husholdningenes gjeld ventes å vokse med om lag 7,75 prosent i år. Veksten i gjeld og boligpriser vil dermed ligge noe over inntektsveksten også i 2013, spår sentralbanken.

Stigende boligpriser bidrar til gjeldsvekst, og er en av grunnene til at Norges Bank forventer økt gjeldsbelastning også fremover.

- Blir utviklingen i gjeld og boligpriser som anslått, vil sårbarheten i husholdningssektoren fortsette å øke fra et allerede høyt nivå. Det er imidlertid stor usikkerhet knyttet til boligprisutviklingen. Anslaget for boligprisveksten hviler på at økonomien utvikler seg som lagt til grunn i referansebanen, skriver Norges Bank i rapporten.

Renten kan øke raskere enn ventet
- Vi har lagt inn en økning på 0,2 på bankenes utlånsrenter. Det er basert på det vi så langt har registrert. Vi har et bilde fremover på utlånsrentene, som innebærer at de vil bli liggende ganske flatt, for så å ta seg noe opp frem mot 2016, sier Olsen.

Renten kan også bli satt raskere opp enn vi nå ser for oss. Samtidig kan også veksten i boligpriser og gjeld skyte fart, og øke risikoen for fremtidige ubalanser, advarer Norges Bank.

Tall fra 2010 viser at 11 prosent av husholdningene hadde en gjeld på mer enn fem ganger disponibel inntekt. I tillegg har husholdningene med størst gjeldsbelastning små finansielle buffere. Disse låntakerne kan få problemer med å betjene gjelden dersom renten øker eller inntekt faller bort, advarer sentralbanken.

Les også:
Lave lån gir høyere rente
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.