- Jeg har vært for forsiktig med prisanslagene i første kvartal, og har ligget rundt en prosent for lavt hver måned. Jeg hadde regnet med noe rundt flat pris i mars, men nå tror jeg på en liten økning, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terre-Gruppen.

- Dermed ligger det an til at boligprisene skal opp 9 prosent i år, og ikke 6,7 prosent, som jeg la til grunn ved årsskiftet. Men det meste er gjort allerede. Skal vi holde oss på ni prosent må vi ha en moderat utvikling resten av året, sier Andreassen.

Han venter økt tilsig av boliger til markedet utover våren.

- Det kan bli noe mindre enn normalt, men det ser ganske bra ut. Husk at det store boligslippet normalt kommer mellom påske og St. Hans, sier Andreassen.

Han ser ikke bort fra at det dårlige boligutbudet kan ha sammenheng med at påsken er sen i år.

Når det er litt for lite kurante boliger til salgs, kan det lønne seg å velge noe utradisjonelt, og se litt på løsninger som ikke andre ser på, mener Andreassen.

- Hvis man for eksempel velger en bolig nær en vei, kan det være en tanke å legge inn i budsjettet at man etterisolerer for støy. Dette er fortsatt et selektivt marked så det kan lønne seg å tenke annerledes enn folk flest gjør, sier Andreassen.

- Klarer ikke å stagge prisøkningen
I tråd med normale sesongvariasjoner venter sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret avtagende prisvekst i mars i forhold til februar.

- Vi venter en prisvekst, ikke sesongkorrigert på i størrelsesorden 1 prosent i mars, mot 2 prosent i februar.

Justert for sesongvariasjoner forventer Senneset bortimot det samme i mars som i februar.

I morgen klokken 11 legger Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem den landsomfattende boligprisstatistikken for mars.

Sjekk boligprisene først på DN.no!

- Etterspørselspresset er ikke avtagende, det holdes fortsatt oppe av høy befolkningsvekst, høy lønnsvekst og liten tilførsel av ferdigstilte boliger. Denne situasjonen vil fortsette i hele år og nærmest så langt øyet rekker. Selv om tilførselen av nye boliger vil vokse framover, er det først om et års tid at det blir sterk nok vekst til at det påvirker prisøkningen. Men tilførselen av nye boliger blir ikke sterk nok til å stagge prisøkningen på mange år, det er det bare en kraftig renteøkning som kan klare - eller en nye økonomisk nedtur som er dyp nok til at folk begynner å bli redde for arbeidsplassene sine. Da reduseres flyttingen og viljen til å “klatre” i bolighierarkiet, sier Senneset.

- Underskudd på gjennomsnittsboliger
Sjeføkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 SMN forventer at boligprisene nasjonalt, per kvadratmeter, har hatt en flat eller marginalt positiv utvikling i mars måned.

- Norges Bank hevet som kjent referansebanen for styringsrenten på forrige rentemøte, og dette vil trolig kunne ha en disiplinerende innvirkning på kredittveksten i husholdningene. Men effekten av høyere rente kommer først fra og med sommeren 2012. Da vil ulånsrentene typisk ligge på 5,5-6 prosent. Imidlertid er det trolig nå underskuddstilbud på "gjennomsnittsboliger" i mange av byene, og jeg tror derfor boligmarkedet vil ha en positiv utvikling året sett under ett, i størrelsesorden 5-7 prosent, sier De Lange.

Les også:
Super timing for pruting på boligrenten
Nytt prishopp i borettslag

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.