Prisutviklingen i det norske boligmarkedet i desember var omtrent helt som Prognosesenteret hadde forventet, med en nedgang i de faktiske boligprisene på 1,1 prosent. I desember måned faller normalt prisene enda mer, og sesongkorrigert steg dermed boligprisene.

- Sesongkorrigert økning var 1 prosent, og bekrefter at prispresset i boligmarkedet fortsetter på samme nivå som det har vært i hele høst, sier Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no etter at boligpristallene ble kjent mandag formiddag.

Opp, opp, opp
Flere markedskjennere tror på en ufortrøden prisvekst i boligmarkedet også i 2011.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) litt sprikende prognoser. NEF tror på en prisoppgang på 8 prosent, mens EFF har en litt mer forsiktig tilnærming og tror at boligprisene i løpet av 2011 vil stige med 6-8 prosent målt mot gjennomsnittet for 2010.

Prognosesenteret tror det går mot en prisvekst i 2011 på linje med den vi hadde ifjor, som endte på 8 prosent.

Senneset tror prispresset vil fortsette:

- Enten til vi får opp boligproduksjonen på de nødvendige 40.000 – eller kanskje enda mer dersom befolkningsveksten fra 3. kvartal med høyere vekst enn normalt, blir gjengs framover – eller til vi får et nytt økonomiske tilbakeslag. Dette er det eneste som kan stoppe prisveksten på kort og mellomlang sikt, sier Senneset.

Rentevåpenet
Én annen faktor kan også påvirke prisene:

- Det eneste økonomiske virkemiddelet som kan stoppe prisveksten er snarlige, betydelige renteøkninger, men det tør neppe Norges bank ta sjansen på av hensyn til kronekursen. En annen mulighet, økt boligbeskatning, ser ikke ut til å være politisk mulig, sier Senneset.

I dag tiltrådte den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen. Ifølge han skal renten opp - men ikke spesielt raskt.

- Det grunn til å tro at styringsrenten vil dobles i løpet av de neste par årene, ifølge Olsen.

Les også:
- Forderdelig for unge å komme inn i boligmarkedet? Det var verre før
- Vi kan møte nye utfordringer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.