Stadig flere bedrifter hiver ytelsespensjonsordningen ut til fordel for innskuddspensjon. Bare ifjor fikk 70.000 arbeidstagere ny pensjonsordning. Sannsynligheten for at disse arbeidstagerne mistet goder som ektefellepensjon i samme runden er stor.

De siste ti årene har antallet som har ektefellepensjon knyttet til sin pensjonsordning blitt halvert. Det er en enkel kostnad for bedriftene å kvitte seg med, fordi det er lett å argumentere med at i våre dager jobber og tjener kvinner til sin egen pensjon.

DNB Livs administrerende direktør Anders Skjævestad synes likevel det er grunn til å rope varsko om utviklingen.

– Da DNB fjernet ektefellepensjon, så jeg på konsekvensene for min families del. Vi måtte endre sparemønsteret vårt kraftig. I tilfelle jeg faller fra tidlig, må vi spare opp penger til å beholde hus og hytte, sier Skjævestad.

– For selv om kvinner jobber i dag, er det et faktum at de ofte tjener dårligere enn sin mann, og dermed også får lavere pensjon. De har også gjerne kortere opptjeningstid til pensjon, sier Skjævestad.

– Det kommer til å bli mange kvinner med lav pensjon fremover, sier han.

Les også: Han spår fantastisk gode pensjoner - hun tror de fleste blir skuffet

Ikke arv i nye produkter
En annen årsak til at ektefellepensjon har blitt kuttet de siste årene, er at innskuddspensjonsordningen tillater at den oppsparte pensjonskapitalen kan gå til arvingene hvis man faller fra tidlig.

– Da har det ikke vært så farlig med ektefellepensjon, for da vil uansett ektefellen kunne sitte igjen med en del kapital dersom det verste skulle skje, sier pensjonsrådgiver Espen Rye Ellingsen i Aon.

Det er kun i innskuddspensjon hvor pensjonskapitalen kan arves. Både i ytelsespensjonsordningen og i de nye hybdridproduktene som skal erstatte ytelsesordningen, sendes resterende oppspart pensjonskapital tilbake til fellesskapet. Det synes både Skjævestad og Ellingsen er synd.

– På den ene siden avvikles ektefellepensjon, på den andre siden beholder man dødelighetsarv i de nye produktene. Det bidrar til at det kommer til å bli mange kvinner med lav pensjon fremover, sier Skjævestad.

Dødelighetsarv betyr det samme som at pensjonskapitalen fra dem som dør tidlig, fordeles på de andre som har ytelsesordninger. Dødelighetsarven bidrar da til finansiering til pensjonen til de som lever lenger enn gjennomsnittet, og gir de noe høyere pensjon. Storebrand anslår rundt ti prosent høyere pensjon på dem som er i ordninger med dødelighetsarv.

Alle vil har arv
Pensjonsrådgivingsselskapet Aon Norway har gitt råd til en rekke bedrifter som ønsker å skifte pensjonsordning de siste årene.

– Og jeg spør veldig grundig rundt det med arv. Vil de at pengene skal gå til etterlatte, eller vil de at det skal gå til fellesskapet. Alle svarer arv, sier Ellingsen.

Svaret er unisont, selv om Ellingsen forklarer fordelen ved dødelighetsarv.

– Ytelsesordning og hybridproduktene gir livslang ytelse. Innskuddspensjon stopper etter maksimalt 15 år. Det vil si at hvis du lever lenge, vil du kun få pensjon fra folketrygden når innskuddspensjonen stopper, sier Ellingsen.

Han mener den raske veksten i antallet som tar ut pensjon tidlig om de fortsetter å jobbe viser at folk ønsker å ha kontroll over pensjonen sin selv, fremfor å la de stå i pensjonsordningen.Ikke nok

Direktør for næringspolitikk i Storebrand, Jan Otto Risebrobakken minner om at det ikke er slik at man er trygg for at etterlatte er sikret dersom man velger innskuddspensjon.

– Husk på at saldoen på innskuddspensjonskontoen er størst dagen før du går av med pensjon. Faller man fra tidlig i yrkeskarrieren, er saldoen liten og det er ikke sikkert at det er nok til å trygge de etterlatte, sier Risebrobakken.

Les også:
Du kan ikke forhandle deg til bedre pensjon enn den kollegaen din har
Nå er pensjonen din i spill
Dyre aksjefond kan gi høyere pensjon - hvis du tør ta økt risiko for tap
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.