Fra høstferien og utover vil salget av hytter i fjellheimen normalt være på sitt beste. Samtlige eiendomsmeglere DN.no har vært i kontakt med er imidlertid enige om at den store prisveksten vil la vente på seg.

For som fjellmeglerne påpeker; tilbudet er fortsatt større enn etterspørselen.

- Jeg tror prisutviklingen blir ganske flat i vinter. Kanskje også noe ned på enkelte objekter. Det gikk ganske trått i fjellhyttemarkedet forrige vinter, og i sommer har det vært dårligere enn forventet, sier Stig Svartor hos Terra Eiendomsmegling på Lillehammer, som blant annet selger hytter på Hafjell og Sjusjøen.

Flat prisutvikling
Ifjor opplevde flere av Norges største vinterdestinasjoner bråstopp i hyttemarkedet. Prisutviklingen for fritidseiendom i fjellet var flat, og antall solgte enheter gikk ned med 19 prosent sammenliknet med 2010, viste den årlige undersøkelsen fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no.

- Jeg har et håp om at etterspørselen øker litt, men noen kjempeutvikling på priser blir det nok ikke. Kanskje i snitt opp mot fem prosent på fritidsboliger i Trysil og omegn, sier eiendomsmegler Jan Martin Rønes i Krogsveen avdeling Elverum.

- Oversiktlig marked
Også Øystein Embretsen i Eiendomsmegler 1 Hemsedal tror prisutviklingen i vinter vil ligge på linje med fjoråret.

- Det vil være flat og forutsigbar utvikling både dette året, neste år og sikkert en del år fremover. Så kjøperne går et oversiktlig marked i møte. Motivasjonen for å kjøpe fritidsbolig må ligge i egenbruk og nytteverdi, sier han og tilføyer:

- Det er ikke stor byggeaktivitet for tiden i fjellet generelt. Man håper at man gjennom det etterhvert opplever bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

- Føler noe er på gang
Morten Høeg i Nordvik & Partners eiendomsmegling, som blant annet står for salg av hytter på Norefjell, er imidlertid noe mer positiv.

- For mitt vedkommende er det ikke det store salget, men jeg har masse visninger og det er interesse. Forrige vinter var det ganske så stille, men jeg føler at ting skjer nå og at markedet så smått er igang igjen. Det er sjelden jeg selger flere hytter i sommermånedene, sier Høeg.

Eiendomsmegleren er riktignok usikker på om den økte interessen vil gi utslag i prisene med det første. Etterdønningene fra finanskrisen sitter fortsatt i, mener han.

- Jeg vet ikke om vi klarer å få tilbake prisene fra 2006 og 2007 på en stund. Finanskrisen har klart gjort sitt. Før finanskrisen var det litt baluba i fjellet.

- Overdreven bygging
Ser en tilbake på sommeren, er det heller ikke mye som tyder på et spesielt sterkt hyttemarked. Blant annet har hytter ved sjøen som koster fra én million kroner og oppover vist seg å være vanskelig å selge.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets har allikvel tro på at norske hyttepriser skal øke.

- Det makrobildet vi tegner for Norge de nærmeste årene tror jeg er et bilde hvor hytteprisene vil kunne fortsette oppover, riktignok i et forsiktig tempo, sier han og utyper:

- Med et forsiktig tempo mener jeg en prisvekst på mellom tre og fem prosent i året, ikke mer enn det.

Dørum tror imidlertid prisveksten vil bli større ved sjøen enn i fjellet.

- Når det gjelder hytte på fjellet, tror jeg vi kommer til å slite med den overdrevne byggingen på midten av 2000-tallet i noen år til. Mye av det som har vært bygd de siste årene har også vært relativt dyre hytter i forhold til gjennomsnittsinntekten i Norge. Jeg vil ikke fullstendig sykemelde markedet, men jeg vil være veldig forsiktig med å spå noen prisvekst av betydning i det hele tatt for fjellhytter de neste årene, sier sjeføkonomen.

Les mer:
Denne hytta klikker vi mest på
- Hytteselgerne må omstille seg
Helgrått hyttemarked
Tjen 10.000 kjappe på hytta
Kjøper flere hytter og boliger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.