Etter at Oslo Børs 12. juni sluttet på 308 poeng, var det mange som antok at løpet var kjørt for muligheten til å handle superbillige aksjer langt nede på 200-tallet.

Men så falt børsen nok en gang tilbake, helt til 261 poeng 10. juli.

I dag er børsen igjen tilbake over 300 poeng, og spørsmålet er om vi snart har sett 200-tallet for siste gang?

Les også: - Best å være i aksjer

200 poeng?
To økonomer DN.no har snakket med, er av samme oppfatning: Det kan på ingen måte utelukkes at børsen vil gå på nok en smell i tiden fremover.

 

- Det kan bli mye verre enn 260 poeng på børsen. Ser man på tidligere kriser, kan det gå et helt år med oppsving før aksjekursene likevel igjen faller enda mye lavere, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securites.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea vil heller ikke si at børsuroen nå er over.

- Risikoen i det internasjonale bildet er stor. De voldsomme tiltakene har hjulpet, men det er mange usikkerhetsmomenter. Vi kan godt få et nytt tilbakeslag, konkluderer han.

Mens Bruce ikke vil tallfeste hvor dyp en ny nedtur på Oslo Børs kan bli, våger Hermanrud seg på et tall.

- Jeg har lenge sagt at indeksen i så fall kan falle ned i intervallet 200 til 260 poeng. Men noe under det tror jeg ikke på, da må det i så fall være full bråstopp i verdensøkonomien igjen, sier Hermanrud.

Eller 400 poeng?
Samtidig vil ingen av de to utelukke at den siste store korreksjonen i denne krisen var den vi nettopp hadde.

Hermanrud mener svaret på det vil foreligge innen få måneder.

- Det avhenger først og fremst av hva som skjer med økonomien fremover. Det ser lovende ut for tiden, og dersom man kommer til oktober og november og det fortsatt går bra, tror jeg vi er trygg, mener sjefstrategen som begrunner dette synet med at omtrent alle store børsfall har funnet sted på tidlig på høsten.

Og dersom verdensøkonomien definitivt kommer på skinner igjen, er det bare å glede seg for dem som har satt penger på aksjer.

- Da er vi tilbake på 400 poeng i Oslo, og det om ikke alt for lang tid. Dersom vi får en gradvis bekreftelse på oppgang globalt, er vi der innen ett år. Og det er ingen umulighet at vi ser 500-tallet på børsen i det påfølgende året, tror Hermanrud.

Erik Bruce i Norda deler langt på vei oppfatningen om at det neste halvåret kan gi oss en slags bekreftelse på om krisen er over eller ikke.

  - Ja, vi har sett tegn til at tiltakene har hjulpet mye. Men fortsatt gjenstår det å se hvordan for eksempel det europeiske bankvesenet vil klare seg. Hvordan vil det gå med Øst-Europa, med arbeidsledigheten og ikke minst med oljeprisen - der er det også stor usikkerhet på nedsiden, understreker han.

Sats på børs - men ikke alt
Begges hovedkonklusjon er at de som har mulighet til å investere kapital på børsen nå, bør gjøre det - men ikke alt på en gang.

- Å treffe bunnen i markedet er alltid vanskelig. Jeg ville satt gradvis penger inn, ut fra at børsene sannsynligvis skal normaliseres etter hvert, råder Bruce.

- Hadde jeg hatt en slump penger nå, ville jeg satt inn halvparten nå - forutsatt at det er penger som kan stå en stund - og holdt igjen den andre halvparten frem mot oktober, november, er Hermanruds anbefaling.

Har Oslo Børs sett 200-tallet for siste gang? Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.