Ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) viser at boligprisene nå flater ut. Boligprisene steg kun med 0,2 prosent i mai sammenliknet med april, ifølge tallene.

Les saken: Bråstopp for boligprisene

Nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening minner om at en «relativ flat prisutvikling» er forventet i mai, ettersom et tiltakende antall boliger legges ut for salg denne måneden. Samtidig mener han mange selgere har urealistiske forventninger til budrunden.

- Vi ser at det er en del boliger som går mye over prisantydning og takst. Dette er imidlertid unntakene, sier Laugen til DN.no

Prisutviklingen generelt
Ifølge Laugen er det ikke uvanlig at selger har forventninger om å selge langt over både 10 og 20 prosent av prisantydning. Dette samsvarer ikke med boligprisstigningen generelt.

- Hittil i år har vi hatt en prisutvikling på 6,2 prosent mot hele fjoråret. Prisutviklingen er ikke så stor, heller ikke i Oslo, sier han.

- Unntakene får mye oppmerksomhet. Dette bidrar til at folk får en urealistisk forventning. De kan fort bli skuffet, tilføyer Laugen.

- Anbefaler å ikke vente
Selv om eiendomsmeglerforetakenes forening venter en videre boligprisoppgang, minner Laugen om at prisene har en tendens til å roe seg mot slutten av året. Det betyr at den største veksten i år mest sannsynlig ligger bak oss.

Laugen peker i tillegg på at det er mange risikomomenter i dagens marked, blant annet med tanke på økonomisk krise i Europa.

- Vi anbefaler folk som skal selge å ikke la seg blende av forventninger om at prisene skal opp. Verden er full av rike folk som har solgt for tidlig, som jeg bruker å si. Det er bedre å selge for tidlig enn hvis det da skal bli litt røffere tider, sier han.

To runder på finn.no
Laugen får støtte fra leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Ja, en del har urealistiske forventninger til verdien av egen bolig. Det er ingen automatikk i at budrunden starter der naboens stopper, sier Boldvik til DN.no

- Vi har sett en tendens til at en del boliger går to runder på finn.no, i stedet for å bli solgt på første runde. Ofte må man altså bruke en ekstra visningsrunde for å få selgeren til å forstå at han ikke automatisk får 20 prosent mer enn det naboen fikk, sier han.

Også Boldvik tror markedet vil holde seg «relativt flatt» ut året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.