DnB Nor annonserte fredag at banken hever sine utlånsrenter til boliglån med 15 basispunkter.

Høyere fundingkostnader ble oppgitt som begrunnelse.

- I markedet fungerer dette som en slags innstramming uten av Norges Bank gjør noe nytt. Isolert sett trekker det derfor i retning av at Norges Bank kan vente med sin neste hevning til 23. juni, noe vi også tidligere har argumentert for, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbankens morgenrapport.

I pengemarkedet har renten på tremåneders pengemarkedslån steget rundt 20 basispunkter siden nyttår. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng. Norges Bank har ikke gjort noe med styringsrenten i løpet av den samme perioden. Dagens styringsrente på 1,75 prosent har vært uendret siden desember ifjor.

Tøyler låneiveren
- Når prisen vi betaler for penger øker, er vi også nødt til å heve våre priser på boliglån, sa informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor fredag.

Les saken: ...og så kom rentehoppet

DnB Nor har så stor andel av det private lånemarkedet, at sentralbanksjef Svein Gjedrem dermed langt på vei har oppnår den innstramningen han ønsker for å tøyle husholdningenes låneiver og bobletensensen han frykter i boligmarkedet.

Dermed kan storbankens beslutning være gode nyheter for alle andre enn DnB Nors kunder.

DnB Nors markedsandel i totalmarkedet for utlån til lønnstagere var på 28,4 prosent ved utgangen av desember 2009, mens markedsandelen for innskudd og total sp#229 fra lønnstagere utgjorde henholdsvis 32,4 og 35,0 prosent på samme tidspunkt.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

- To renteøkninger i år
I motsetning til Handelsbanken venter mange analytikermiljøer at Norges Bank setter opp rentene allerede på rentetmøtet 5. mai.

Nordea Markets, som tidligere har spådd tre rentehopp i år, endret sine prognoser for styringsrenten sist uke.

- Vi tror Norges Bank kun vil heve renten to ganger til i år, i mai og oktober. Deretter venter vi en økning i mars, og tre ganger til det påfølgende året slik at styringsrenten er på 3,25 prosent om to år, sa Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

Les saken: - Bare to rentehopp i år

Dagens styringsrente på 1,75 prosent har stått uendret siden desember i fjor.

Norges Banks rentebane tilsier renteøkning på 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng) i mai, september og i desember eller februar neste år.

Gitt en økning i desember, ligger det inne fire renteøkninger til i 2011, ifølge Juel.

Les også: Tviholder på flytende rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.