- Sammen med noe svakere økonomisk vekst trekker en sterkere norsk krone og utsikter til at det tidligst blir renteøkninger i USA og Euroland i mars 2011, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Derfor tror han Norges Bank vil heve renten noe langsommere enn meglerhuset til nå har anslått.

- Samlet sett virker det per i dag som mindre sannsynlig at Norges Bank i år vil heve renten raskere enn det bankens siste rentebane tilsier, heller noe langsommere, sier Juel.

- Økning i mai og oktober
Derfor endrer Nordea Markets, som tidligere har spådd tre rentehopp i år, sine prognoser for styringsrenten.  

- Vi tror Norges Bank kun vil heve renten to ganger til i år, i mai og oktober. Deretter venter vi en økning i mars, og fire ganger til det påfølgende året slik at styringsrenten er på 3,25 prosent om to år, sier Juel.

Dagens styringsrente på 1,75 prosent har stått uendret siden desember i fjor.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Norges Banks nye rentebane tilsier renteøkning på 25 basispunkter i mai, september og i desember eller februar neste år.

Gitt en økning i desember, ligger det inne fire renteøkninger til i 2011, ifølge Juel.

- Til nå har vår prognose vært renteøkninger i mai, august og oktober, det vil si noe raskere enn Norges Banks bane. Det var i stor grad basert på en forventning om en svakere krone. Når vi nå reviderer våre valutakursprognoser, faller imidlertid det argumentet bort, forklarer sjeføkonomen.

Norges Bank ser for seg en senere svekkelse av den norske kronen enn tidligere.

I tillegg bygger Norges Banks rentebane på at markedet priset inn renteøkninger i Euroland, USA og Storbritannia mot slutten av inneværende år.

- Lavere vekst
- Etter vår vurdering vil det altså tidligst være snakk om renteøkninger i disse økonomiene i mars 2011, sier Juel.

Vekstutsiktene for norsk økonomi de neste to-fire kvartaler er også usikre, mener Nordea.

Veksten i fastlandsøkonomien skuffet i 4. kvartal i fjor, og løpende indikatorer for 1. kvartal tilsier lavere vekst enn ventet også det kvartalet.

Veksten kan ta seg sterkere opp de neste par kvartaler, blant annet fordi husholdningenes sparerate er kommet opp på et svært høyt nivå. En kraftig forbruksvekst videre utover i 2010 kan ikke utelukkes, ifølge meglerhuset.

- Men slik vi vurderer situasjonen nå synes det mest sannsynlig at veksten i fastlands-Norge blir noe lavere enn de 2,4 prosentene vi til nå har anslått, trolig mer på linje eller i underkant at Norges Banks anslag på 2,25 prosent. Lønnsveksten ser også ut til å bli klart lavere enn det vi tidligere har anslått, og kan også komme noe under Norges Banks siste anslag på 3,75 prosent, sier Juel.

Les også: - Helt opplagt at renteoppgangen bør utsettes

Derfor er det smart å binde renten


<b>Slik kutter du boliglånsrenten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.