Gullprisene gikk fra rekord til rekord i forrige uke, og fredag brøt det edle metallet for første gang gjennom 1.300 dollarsgrensen.

Natt til mandag nådde prisen på gull med umiddelbar levering, den såkalte spotprisen, et nytt rekordnivå på 1.300,15 dollar per unse i asiatisk handel. Prisen har dermed steget mer enn 30 prosent siste år.

- Det ser veldig positivt ut fortsatt. Det har dratt seg veldig opp de siste dagene, så det vil være naturlig med et tilbakeslag på et eller annet tidspunkt. Likevel tror vi at vi ser 1.400-1.500 dollar i løpet av 2010, sier markedsstrateg Ole Arntzen i CMC Markets til DN.no.

Selskapet leverer en platform for handel med CDF-er, contracts for difference, som gjør det mulig å spekulere i gullprisens videre utvikling.

Les også: <b>Slik investerer du i gull </b>

Jeg vil fortsette å råde alle ansvarlige mennesker til å investere i en del gull og ha det som kontanter. Mark Faber (Dr. Doom)

Forsikring mot inflasjon
Gullprisrallyet er drevet av økt etterspørsel fra investorer som selger seg ut av aksjer og rentepapirer og pløyer penger inn i ulike verdipapirer for å få eksponering mot prisen på gull.

Investorene frykter at sentralbankene, hovedsakelig den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, nå vil fortsette devaluere sine valutaer for å gjøre eksporten sin mer attraktiv. Håpet er å unngå en global ”double dip”-resesjon.

Gull blir sett på som en forsikring mot inflasjon.

Arntzen mener den videre prisutviklingen vil være avhengig hvordan markedene oppfatter Federeal Reserve de neste dagene og ukene.

- En videre indikasjon på videre stimuli, vil kunne presse gullprisen videre oppover, sier han.

- Vil bare stige
Investeringsrådgiveren Marc Faber, som ble kjent som Dr. Doom da han rådet investorer om å selge aksjer like før krakket i 1987, avviser at det er en boble i gullmarkedet.

- Så lenge Federal Reserve fortsetter å trykke penger, vil gullprisene bare stige. Hvor høyt de vil gå vet jeg ikke. Men jeg vil fortsette å råde alle ansvarlige mennesker til å investere i en del gull og ha det som kontanter. For sammen med andre edle metaller er gull den eneste trygge valutaen, sa gulloptimisten Faber til Bloomberg News fredag.

Les også:

<b>Slik investerer du i gull </b>
<b>Dr. Dooms nye favoritter</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.