Mange økonomer har rådet folk til å benytte perioden med historiske lave renter til å betale ned ekstra på lånet eller sette av ekstra til sp#229. Men lave lånekostnader har også gjort det mulig for mange å realisere en drøm.

Historisk lave renter gjorde at bergensparet Nina Kristiansen og Alt Tore Lunde kjøpte seg ferieparadis i Karibien.

- Vi har bygget oss et sommerhus i Karibien istedenfor en hytte på fjellet. Rentenivået har hatt en kjempestor betydning. Vi hadde aldri gjort dette hvis renten hadde vært høy, sier Nina Kristiansen.

For to år siden var hun og mannen Alf Tore Lunde på den gamle nederlandske koloniøyen Aruba, utenfor Venezuela, og forelsket seg fullstendig i stedet.

- Vi hadde aldri vært der før. I utgangspunktet dro vi på ferie, så kom vi hjem igjen med nyinnkjøpt tomt, sier Kristiansen.  

Funkishuset sto ferdig i fjor sommer.

- Små endringer i utlånsrentene
Selv om sentralbanksjef Øystein Olsen lot styringsrenten bli stående på dagens rentemøte, forventer de fleste analytikere at det kommer et rentehopp til sommeren. Og Norges banks rentebane legger opp til at styringsrenten vil være doblet i løpet av to-tre år.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen forventer i likhet med mange andre analytiker at det kommer et rentehopp til sommeren, deretter tror han det vil skje lite på rentefronten.

- Personlig venter jeg at det ikke skal bli lettere å heve renten de neste årene hvis utlandet fortsatt har lav lønnsvekst og lave renter. Derfor tror jeg ikke på de store endringene i norsk rentenivå. Jeg vil gjette på at endringene i bankenes utlånsrenter i blir små i flere år fremover, sier Andreassen.

Kristiansen frykter ikke at rentene skal bli tunge å bære med det første.

- Vi har is i magen, sier hun.

- Ikke gi bort-priser
Bergensparet jobber begge som gründere, og har normalinntekt.

- Vi er vanlig mennesker med helt grei inntekt. Vi har gjort dette i stedet for å kjøpe hytte i Norge. Og vi er ikke Lottomillionærer.

Men det er ikke gi bort-priser på øyperlen.

- Prisnivået er egentlig litt som i Norge. Det er et amerikansk marked der, og en del europeiske kjøpere, sier Kristiansen, som ikke vil si akkurat hva sommerhuset har kostet.

- Men det kostet litt mer enn vi trodde, sånn er det vel når man bygger hus.  

Ifølge Global Proerty Guide koster en treromsleilighet i eller rundt Arubas hovedstad Oranjenstad rundt 350.000 til 450.000 dollar.

Selv om Arubas turistindustri stadig er i vekst, er utviklingen i eiendomsmarkedet relativt rolig, ifølge nettstedet.

- Dessuten har dollaren vært lav, og det har vært kjempegunstig etter som vi betalte i amerikanske dollar.

To-tre turer årlig
Paret, som begge er i 40-årene, regner med å få brukt huset selv to-tre ganger i året, primært i januar, og satser og på utleie til venner og bekjente.

Ifølge Kristiansen ligger temperaturen på 28-32 grader hele året, og Aruba ligger i tillegg utenfor orkanbeltet.

Turen til sommerhuset koster hakket mer enn en biltur på fjellet eller fly til Alicante, men reiseutgiftene er likevel ikke fryktinngytende, og det går direkteruter fra Amsterdam hver dag, ifølge Kristiansen.

- Vi drar dit neste fredag for å gjøre ferdig hagen. Flybillettene koster 4.600 kroner per person tur retur Amsterdam-Aruba, sier Kristiansen.

Les også:
- Den lave renten varer ikke evig
- Rentehoppet kommer til sommeren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.