Ledende økonomer mener ordningen med halv skatt i desember gjør det norske skattesystemet unødvendig komplisert.

Mens norske forbrukere gleder seg over halvt skattetrekk i desember og null trekk i juni, gir flere fagpersoner skatteordningen det glatte lag. De mener ordningen kompliserer skattesystemet unødvendig, bærer preg av formynderi og at det bidrar til enda større kjøpepress i desember, skriver NA24.no.

– Bakgrunnen for dagens system er at staten finner det nødvendig å hjelpe nordmenn med budsjettering og prioritering. Midler holdes tilbake gjennom året for å ha noe i bakhånd til desember. Ordningen er i bunn og grunn formyndersk og kort og godt tullete, sier advokat og økonom ved BI, Jørgen Hveem.

Et annet problem er at mange tror den halve skatten i desember er en «gave» fra staten, påpeker blogger Harald Nyquist.

– Det er svært mange som ikke skjønner beregningsmåten og tror at de vil få mindre å rutte med dersom ordningen fjernes. I realiteten er det ikke annet enn en ordning der staten tvinger deg til å spare egne penger, sier han.

Finansdepartementet opplyser at de ikke har noen planer om å endre ordningen.

Les også: Pessimistiske nordmenn sparer heller enn å bruke


Nedtur i boligmarkedet: - Ved utgangen av 2015 vil prisene være 15 til 20 prosent lavere enn i dag
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.