Idag la finansminister Siv Jensen frem sitt svarbrev til Finanstilsynet om retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål.

Jensen understreker i brevet til Finanstilsynet viktigheten av at bankene har fleksibilitet til å gi lån ut fra fornuftige individuelle vurderinger av lånesøkernes gjeldsbetjeningsevne. Blant annet må bankene kunne legge vekt på lånesøkernes fremtidige evne til å betjene lånet.

Jensen gjorde det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten.

Les saken: <b>- Egenkapital til bolig på 10% kan være forsvarlig</b>

Finanstilsynet ga i 2010 retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for privatboliger i Norge. Disse retningslinjene ble strammet inn i 2011, med et krav om at låntakerne skulle ha minst 15 prosent egenkapitalandel ved boligkjøp.

- Enklere å gi dispensasjon
- Finansministerens presisering fører først og fremst til at bankene nå får lov til å gjøre jobben med å vurdere låntakerens økonomi, og gi lån basert på betjeningsevnen, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

- Slik vi ser det vil bankene nå ha nødvendig fleksibilitet til å vurdere førstegangsetablereres situasjon individuelt, og at det blir enklere å gi dispensasjon for å gi lån med ned mot ti prosent egenkapital, sier Dreyer.

- Reverserer en klasseskilletendens
Dreyer mener finansministerens presisering vil få to effekter.

- Mange førstegangsetablerere kan nå komme seg inn på boligmarkedet, noe som vil øke etterspørselen etter bolig. Dette vil samtidig øke sannsynligheten for at flere boliger blir bygd. For boligkjøperne vil dette trolig føre til et balansert boligmarked. Dette er først og fremst et tiltak som reverserer en klasseskilletendens vi har sett i samfunnet, sier Dreyer.

- Ulik praksis
Norges Eiendomsmeglerforbund synes ikke virkemidlene er veldig kraftige.

- Vi håper likevel at resultatet blir at flere, spesielt unge mennesker, med begrenset egenkapital, men med god betjeningsevne får lån til bolig, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Finn Tveter i en pressemelding.

- Vi får stadig tilbakemeldinger fra meglere der ute om ulik praksis fra bankene. Mange med solid tilbakebetalingsevne må avstå fra boligkjøp på grunn av avslag på lånesøknader og vi vil følge nøye med om Finansdepartementets pålegg om likebehandling av retningslinjene hjelper flere av denne gruppen inn i boligmarkedet, sier Tveter.

<b>- Egenkapital til bolig på 10% kan være forsvarlig</b>

<b>Eksperter advarer mot boligstimulering</b>

<b>Derfor skal boligprisene falle videre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.