- Flere enn før vil spare pengene de får til overs som følge av at bankene har satt ned boliglånsrenten ytterligere, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til DN.no.

På Norges Banks rentemøte forrige uke holdt sentralbanken styringsrenten uendret på 1,5 prosent. Etter at sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket mange med rentekutt i mars har det kommet sterke nøkkeltall fra Norge. Blant annet fortsetter boligpriser og forbrukstall å vokse.

Analytikere har den siste tiden spekulert i om den solide veksten i forbruket vårt vil være én av årsakene til at det kommer en renteøkning i august.

- Den store jokeren i bildet fremover er hvor mye vi er villige til å legge til side; Hva vi nordmenn gjør i forhold til spareadferd, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.no.

Les saken: Vi shopper på oss rentehopp

En ny undersøkelse som Ipsos MMI har utført for DNB viser imidlertid at mange nordmenn planleggger å utnytte det lave rentenivået til å legge mer til side for sp#229.

- Mer trygghetsorienterte
Den ferske undersøkelsen viser at én av tre planlegger å betale ned ekstra på boliglånet i år. Til sammenligning viser en tidligere undersøkelse at mindre enn én av fem gjorde det samme i 2011.

De nye tallene viser også at langt flere kvinner enn menn planlegger å betale ekstra ned på boliglånet, hele 36 prosent av kvinnene mot 24 prosent av mennene. Flere menn enn kvinner vil også øke forbruket.

- Dette viser at kvinner i større grad enn menn er trygghetsorienterte. Menn har generelt sett bedre økonomi enn kvinner og det forklarer nok langt på vei hvorfor de tar større risiko, mener Sandmæl.

Få vil øke forbruket
Kun ni prosent av de spurte i undersøkelsen planlegger å øke forbruket sitt. Dette overrasker ikke forbrukerøkonomen.

-Man skulle tro at lavere rente skulle stimulere til høyere forbruk. Samtidig har rentenivået vært såpass lavt lenge at vi kanskje har funnet den riktige balansen mellom sp#229 og forbruk, sier Sandmæl.

Ulike prioriteringer
Uavhengig av alder prioriterer samtlige å betale ned ekstra på boliglånet og spare. Noe av pengene bruker de riktignok forskjellig.

-De yngste planlegger å dra på ferie, de midt i livet vil pusse opp og kjøpe bil, og de eldre vil gi penger til barn og barnebarn. Dette mener jeg er helt riktige prioriteringer i forhold til livssituasjon. Som ung er det viktig å utforske verden. Når man får barn er det helt naturlig å oppgradere bilen og pusse opp, mens foreldre og besteforeldre gjør lurt i å gi forskudd på arv.

Foreldre og besteforeldre kan til sammen gi 1G, tilsvarende 79 216 kroner, hvert år til hver av barna og barnebarna avgiftsfritt.

Oppfordrer til sp#229
Sandmæl oppfordrer alle som har eller kan få stram økonomi til å utnytte dagens lave rente til å spare eller nedbetale gjeld. Forbrukerøkonomen understreker at mange nå har muligheten til å sikre at økonomien blir robust nok til å tåle en renteoppgang samt en inntektsreduksjon.

- Er du usikker på om du har god eller dårlig økonomi, ta en stresstest og se hvordan du vil klare deg økonomisk i tilfelle du skulle bli arbeidsledig, syk og langtidssykemeldt eller i verste fall ufør skilt eller oppleve samlivsbrudd.

- For å ha et økonomisk sikkerhetsnett i tilfelle alvorlig sykdom, arbeidsuførhet og død må du sørge for å ha en livsforsikring. En inntektsreduksjon vil ramme økonomien din i mye større grad enn en renteøkning, avslutter Sandmæl.

Les mer: Slik sparer du tusenvis i rentekostnader (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.