Kjøkken fra 1970-tallet, nedslitt bad og gammel tapet holder mange boligkjøpere på avstand. Trenger boligen mer enn et malingsstrøk tenker kjøperne seg om både to og tre ganger – ofte blir boligen liggende lenger for salg enn sine bedre utseende konkurrenter.

– De færreste ønsker å flytte inn i et hus som må totaloppusses, sier eiendomsmegler David Lisandro Pettersen i DnB Eiendomsmegling.

Til tross for hyppige medierapporter om boligpriser som går til himmels, heftige budrunder og salg til langt over takst er det ikke alt som er like lett å få solgt. Pettersen har siden ifjor høst blant annet forsøkt å selge et enderekkehus med stort oppussingsbehov på Abildsø i Oslo. Prisantydningen for den 200 kvadratmeter boligen er 4,3 millioner kroner. Det har markedet så langt ikke villet betale.

– Det virker som folk ikke er villige til å gå på et slikt prosjekt, sier Pettersen.










luksussnekkern.com







«Ikke tid»
Også eiendomsmegler Karianne Christoffersen i Eie, som selger boliger på Oslo vest, har erfart at større boliger med oppussingsbehov kan være tungsolgte. Kjøpere i det hun kaller familiesegmentet vil gjerne ha noe ferdig, er Christoffersens erf#229. Hun har inntrykk av at mange har gått på en oppussingssmell tidligere, og når styrer unna boliger der mye må gjøres.

– Man har kanskje også opplevd at oppussingen blir dyrere enn man først trodde, sier hun, men legger samtidig til at det ofte er mer snakk om tid enn penger.

– Folk har ikke tid til å pusse opp.

Høye krav til standard
Ifølge tall fra Prognosesenteret kommer nordmenn like fullt til å pusse opp for 62 milliarder kroner i år.

– Nordmenn er veldig opptatt av hvordan boligen ser ut, sier leder for markedsovervåkning Truls Vasvik i Prognosesenteret.

Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendoms-meglerforbund (NEF), har samme oppfatning. Han tror mange synes det er viktigere med en strøken bolig på 100 eller 150 kvadratmeter enn stor bolig med mange ekstra kvadratmeter man ikke har tid eller råd til å pusse opp. Kravene til høy standard kan nemlig gjøre oppussingen svært kostbar.

– Tidligere antok nok mange at de kom i havn med 700.000 kroner til å pusse opp en enebolig. Nå ser mange at de må ut med både 2 og 2,5 millioner, sier Boldvik.

 








«Vanskelig å gjøre kupp»
– Nordmenn er jo blitt litt ko-ko når det gjelder det med standard, sier Sverre Tandberg, som er daglig leder i Aktiv på Sagene.

– Vi synes gjerne at et fem-seks år gammelt kjøkken er begynt å bli litt «slitent». Folk er helt gærne når det gjelder hvordan en bolig bør se ut og mange har et slags glansbilde på netthinnen når de ser etter et sted å bo, sier Tandberg.

Han har liten erf#229 med eneboliger, men opplever at mindre leiligheter med oppussingsbehov er ekstremt lettsolgte. Det er imidlertid ikke folk som skal bo der selv som kjøper dem, men investorer eller håndverkere med god peiling på oppussing.

Eiendomsmegler Ståle Helland tror mange tenker seg om en ekstra gang før de hiver seg på en budrunde om et oppussingsobjekt.

– Det er nok blitt vanskeligere å gjøre et kupp, tror Helland, som er enig i at markedet – selv i Oslo – er svært selektivt.

– Det letteste er å selge det som ser strøkent ut.

Les også: - Boligetterspørselen tar helt av
Les også: Spekulantene selger seg ut av boligprosjekter
Les også: Mener utviklingen i boligmarkedet er skremmende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.