Hovedstyret i Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenta uendret på 2 prosent, men varslet samtidig en raskere retur til normalnivået enn rentebanen fra oktober tilsier. Allerede før sommeren kommer renta til å begynne klatringen tilbake til et normalnivå på rundt 5 prosent.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole synes sentralbankens vurderinger virker fornuftige, men understreker at krisen i Japan og den høye oljeprisen skaper betydelig usikkerhet.

– Hovedbudskapet er likevel at økonomien her hjemme og internasjonalt går bedre nå enn vi antok i fjor høst, og at det tilsier raskere retur til normalrentenivået, sier Grytten til NTB.

Første økning i styringsrenta kommer mest sannsynlig enten i mai eller juni, ifølge visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. Deretter vil vi se mange og hyppige hopp i rentenivået utover høsten og neste år.

– Den nye rentebanen legger opp til en styringsrente på 2,75 prosent ved utgangen av 2011 og at den i løpet av 2012 skal opp på 4 prosent, sa Qvigstad.

Normalrente på 6 prosent

Hovedstyret i Norges Bank legger til grunn et normalnivå for styringsrenta på oppunder 5 prosent og advarte igjen folk som har og tar boliglån mot et rentenivå langt høyere enn dagens.

– En styringsrente på oppunder 5 prosent tilsier en normal boliglånsrente på 6 prosent. Men de som binder seg økonomisk til et boliglån i tjue år må også ta høyde for svingninger i denne perioden. Tidligere har det vært mulig å få boliglån til 3 prosentpoeng under normalen. Da bør man også legge inn høyde for et rentenivå som ligger tilsvarende over normalnivået, sa Qvigstad.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har tidligere advart mot bobletendenser i boligmarkedet som følge av den lave renta, kombinert med at bolig er et attraktive investeringsobjekter på grunn av gunstige skatteordninger.

– Norges Bank er nok litt glad for signalene den har fått fra utlandet. Den har lenge ønsket å heve renta mer enn den har gjort, på grunn av faretendensene i boligmarkedet, men har latt det være av hensynet til kronekursen, sier Grytten.

Gode tider i vente

Sentralbanken tegner opp lyse utsikter for norsk og internasjonal økonomi – «høy vekst i produksjon og sysselsetting de nærmeste årene» – i årets første Pengepolitisk rapport. Selv om naturødeleggelsene i Japan skaper stor usikkerhet rundt konsekvensene for verdensøkonomien, legger sentralbanken til grunn at oppgangen i Norge vil fortsette og farten øke.

Også for USA har sentralbanken oppjustert vekstanslagene i år og neste år, og den venter fortsatt vekst i eurosonen, først og fremst på grunn av utviklingen i Tyskland.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) lover å holde tilbake på den offentlige pengebruken for ikke å sette ytterligere fart i renta, utover det sentralbanken varsler.

– Mulighetene for en så vidt sterk økonomisk utvikling understreker samtidig behovet for å holde igjen i finanspolitikken framover, både av hensyn til situasjonen for konkurranseutsatte næringer og for å bidra til en balansert utvikling i norsk økonomi, sier Sigbjørn Johnsen.

Les også:
- Skulle egentlig kuttet renten i dag

Holder renten i ro
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.