Økonomene i meglerhuset DnB Nor Markets har i dag offentliggjort nye prognoser for utviklingen i Norges Banks styringsrente.

Kraftige kutt
Ifølge morgenrapporten fra meglerhuset torsdag vil Norges Bank gjennomføre et kutt på 0,25 prosent i desember. Senere kommer sentralbanken til å kutte kraftig, spår meglerhuset. Ifølge de nye prognosene fra DnB Nor vil styringsrenten ligge på 2,5 prosent om 12 måneder.

I dag er styringsrenten på 4,75 prosent. Den nye prognosen betyr at renten skal ned med 2,25 prosent i løpet av det kommende året.

Tidligere trodde DnB Nor Markets på at sentralbanken ville stoppe på 3,5 prosent. Norges Bank har selv signalisert en rentebunn på 3,75 prosent neste sommer.

- Boligrente rundt fire prosent
- Havner styringsrenten på 2,5 prosent neste høst så kan vi se en pengemarkedsrente på 3,25 prosent. Da snakker vi utlånsrenter på beste vilkår for bolig på rundt fire prosent, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til DN.no.

- Fire blank?

- Du sier fire blank, jeg sier rundt fire. Vi vet ikke helt hvor marginene kommer til å være når bankene får økte tap og holder på kreditten.

Sjeføkonomen tror likevel at bankene vil prioritere boliglån foran næringslivslån.

- Siden boliglån har mindre tapssannsynlighet, og kan verdipapiriseres og brukes som sikkerhet, så høres rundt fire prosent som et greit estimat gitt nivået på styringsrenten, sier Dørum.

I dag er beste tilbud på flytende effektiv rente i underkant av 6,7 prosent.







Dermed sparer du over 2.500 kroner i måneden når skattefradraget holdes utenom.


Les også: Frir til nye boliglånskunder

- Aktiv rentepolitikk
Ifølge seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets la sentralbanksjef Svein Gjedrem i en tale onsdag vekt på at uvanlig stor usikkerhet om fremtiden tilsier en mer aktiv pengepolitikk enn vanlig.

- Denne aktive pengepolitikken mener vi vil resultere i en norsk styringsrente på 2,5 prosent om 12 måneder, skriver Orskaug i morgenrapporten fra DnB Nor Markets torsdag.

- Utslagsgivende for en slik renteprognose er vår tro på at nedgangskonjunkturen blir dypere og vil vare lenger enn Norges Bank legger til grunn i sine anslag, skriver Orskaug.

Vi må tilbake til våren 2006 for å finne forrige gang styringsrenten var på 2,5 prosent. Den norske sentralbanken er imidlertid kjent for å kutte renten kraftig dersom den mener det er nødvendig. I perioden fra mars 2004 til juni 2005 lå styringsrenten på 1,75 prosent.

Rentekutt verden over

DnB Nor Markets nedjusterer også prognosene for styringsrentene ellers i verden:

  • Sverige kutter til 2,00 prosent innen ett år, fra dagens rente på 3,75 prosent.
  • Eurosonen kutter til 1,5 prosent fra dagens 3,25 prosent.
  • Storbritannia kutter til 1,00 prosent innen første kvartal neste år, fra dagens rente på 3,00 prosent.
  • USA kutter med 0,5 prosent i desember til en rentebunn på 0,5 prosent

Les også: Mot globalt rentekutt?

- Svak krone, lenge
DnB Nor Markets tror fortsatt at kronen skal styrke seg. I dag koster en dollar rundt syv kroner, en euro rundt 8,85.

- Men det kan ta tid. Valutamarkedet ser foreløpig ut til å ha flyttet sin referanseramme for hvor kronen skal handles mot euro, skriver Orskaug.

Ifølge seniorøkonomen velger mange å selge kroner så fort den nærmer seg 8,70.

- Noe som gjør det vanskeligere for euronorske å nå det tidligere handelsintervallet på pluss/minus 8, skriver Orskaug.

I prognosen legger DnB Nor Markets til grunn en fortsatt svært svak krone ut året og at en vesentlig styrking ikke skjer før på seks måneders sikt.

- Likeledes tror vi gjeldsnedbygging og flytting av kapital ”hjem” vil holde dollaren relativt sterk i den samme perioden, mot alle valutaer, skriver Orskaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.