En stor andel av norske husholdninger tror det nye kravet om 15 prosent egenkapital ved boligkjøp vil holde dem ute av boligmarkedet eller gjøre det vanskelig for dem å kjøpe seg bolig.

Det viser siste utgave av spørreundersøkelsen Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1.

160.000 husholdninger sier at regelen hindrer dem i å kjøpe bolig, og 430.000 husholdninger sier kravet gjør det vanskelig for dem å kjøpe bolig.

- Dette er med på å øke de sosiale forskjellene i samfunnet. De med lave inntekter, de yngste og de uten foreldre med evne til å gi finansiell bistand, stenges ute fra boligmarkedet, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus.  

- For disse gruppene må det være som ran på åpen gate. De går jo gjerne glipp av 75.000 kroner i årlig prisstigning på en liten leilighet bare fordi Finanstilsynet hindrer dem i å kjøpe bolig, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

 


Blir holdt ute av boligmarkedet
De med inntekt under 400.000 kroner utgjør majoriteten av de som oppgir at de blir holdt ute av boligmarkedet eller får vanskeligheter i boligkjøpssituasjonen grunnet kravet om 15 prosent egenkapital.


Undersøkelsen viser også en tydelig sammenheng mellom alder og de som i størst grad påvirkes av innstrammingen.

Aldersgruppen 25-29 år oppgir 23 prosent at kravene umuliggjør boligkjøp, mens 51 prosent oppgir at det blir vanskeligere. Bekymringene faller bratt etter hvert som alderen og formuen stiger.

- Men dette er jo ikke absolutte krav. Et nyutdannet sivilingeniørpar der begge tjener 500.000 kroner i året får likevel lån ut fra en totalvurdering, uten å ha 15 prosent egenkapital, sier Nymark.

Les mer om det her: - 15%-regelen er ikke hugget i stein

Har begrenset effekt ...
Omtrent 80.000 husholdninger tror at regelen vil trekke boligprisene betydelig ned, mens omtrent 920.000 husholdninger tror innstrammingen vil dempe boligprisene noe.

Verken Nymark eller Senneset tror egenkapitalskravet vil ha stor effekt på boligprisene.

- Enkeltpersoner vil bli rammet. Men vi vil bare få enda større innslag av foreldre som strekker seg for å hjelpe barna inn på markedet, sier Nymark.

Les også:
Førkrakk-temperatur i boligmarkedet

- Ingen trær vokser i himmelen, heller ikke boligprisene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.