Både nordmenn og svensker har til de grader gjort comeback i det spanske ferieboligmarkedet i år. Og det er gode muligheter for å gjøre et bra kjøp: Boligprisene har falt kraftig siden pristoppen i 2007. Nå er de i ferd med å flate ut i de mest populære ferieområdene, ifølge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

- Mange nordmenn utsatte planlagte ferieboligkjøp da de så prisene falle, men nå er kjøperne tilbake med full kraft. De tror prisbunnen er nådd, men det kan vi ikke vite med sikkerhet. Ingen vet hvordan prisutviklingen vil bli fremover, sier Øye til DN.no.

Han får støtte av eiendomsmegler Christoffer Borg i Norsk Megling i Spania.

- Så lenge man kjøper en feriebolig i et godt etablert og veldriftet boligkompleks med attraktiv beliggenhet, er det helt trygt å kjøpe nå. Men det er skummelt å kjøpe bolig i prosjekter som ennå ikke er oppført. Man risikerer jo at disse leilighetene aldri vil bli ferdigstilt, sier han.

Fra vill prisvekst til prisras
Etter mange år med vill prisvekst stupte det spanske boligmarkedet, og kredittkrisen tvang små og mellomstore boligutbyggere og entreprenører ut i konkurs. Enkelte steder i de typiske ferieområdene i Spania har overproduksjonen av små leiligheter vært så stor at det har sett ut som rene spøkelsesbyer de siste årene. Her har boligprisene stupt - uten at interessen har økt av den grunn.

For spanjolene sliter mer enn noen gang: Over fem millioner spanjoler er i dag uten jobb. Spanske banker får titalls milliarder euro i nødlån fra EU, men vanlige folk faller daglig utfor det økonomiske stupet. Spania ble nylig ytteligere nedgradert av de internasjonale ratingbyråene, og mange spanjoler tror nå at landet deres er på vei inn i en økonomisk katastrofe av enorme dimensjoner.

- Det er fullt mulig for nordmenn å gjøre et ferieboligkupp i Spania nå, men man må leve med usikkerheten, sier Bjørn Erik Øye.

Han peker på at nesten 400.000 boliger står tomme i ferieboligområdene, mange er langt fra ferdigbygd. Og de kommer neppe til å bli det heller. Slike halvferdige prosjekter bør man holde seg langt unna, advarer han.

- Mange boliger har stått tomme i flere år, og det kan ta vinter og vår før prosjekter kommer i gang igjen. Det finnes ikke spansk finansiering å oppdrive til slike prosjekter lenger. Men for nordmenn på jakt etter en brukt, billig feriebolig i et populært spansk område kan det være et godt kjøpstidspunkt. Bare husk: Selv om det har blitt mye billigere å kjøpe bolig i Spania, er det ikke gratis. Og det er ingen garanti for at man tjener penger på det!

 

- Den billigste forsikringen du kan ha
Skal du være på den tryggeste siden, gjelder det å kjøpe bolig i et ferdig prosjekt, og du bør også ta deg råd til en advokat som kan gi råd og gå gjennom kontrakten.

- Absolutt. Jeg synes jo det er litt underlig at folk tar seg råd til å kjøpe feriebolig til 2-3-4-5 millioner - men så tar de seg likevel ikke råd til å engasjere en advokat for å finne ut om boligen faktisk er godkjent av spanske myndigheter. Å engasjere en advokat i forbindelse med boligkjøp i utlandet er den billigste forsikringen man kan ha, sier Øye.

Han forteller om en "sinnssvak" overproduksjon av ferieboliger i Spania de siste årene, og de minst attraktive objektene i dag vil bli enda mindre attraktive fremover. Det bekrefter eiendomsmegler Christoffer Borg i Norsk Megling.

- De trygge kjøpene er 100 prosent trygge, men de dårlige kjøpene vil bare bli enda dårligere. Hold deg til etablerte områder og hold deg til ferdige prosjekter i nærheten av sjø og strand. Der vil prisene holde seg. Jeg tror ikke prisene kommer til å falle så mye mer, de er allerede på et lavt nivå. Gode eiendommer i områdene Malaga - Marbella har kanskje blitt 25 prosent billigere siden pristoppen. De har falt mer i andre områder, men det betyr ikke de blir mer lettsolgt av den grunn, sier Borg.

- Folk vil ikke ha de minst attraktive objektene, derfor ser vi at endel selgere "jukser" i markedsføringen for å tiltrekke seg kjøpere. Gangavstand til strand er ikke alltid gangavstand til strand, det er en grunn til at noen boliger er veldig billige, legger han til.

- Ikke så mange attraktive tomter igjen
I likhet med Øye anbefaler han alle å sjekke at boligen man kjøper har de nødvendige lisenser og tillatelser. Men selv om han fraråder kjøp i uferdige prosjekter, er han ikke helt avvisende til det:

- Hvis minimum 60 prosent av enhetene er solgt, prosjektet er ferdigstilt og utbygger er solid, kan det med forutsetning om at alt er i orden være ok, men utbyggers bakgrunn og soliditet, samt sameiets økonomi må undersøkes. Vi fraråder generelt å kjøpe i uferdige prosjekter, på grunn av risikoen for at det ikke blir ferdigstilt eller forsinket. Det er veldig få som ønsker å kjøpe "off plan" i dagens marked, sier Christoffer Borg.

Det aller tryggeste å kjøpe en ferdig feriebolig i et attraktivt strøk. Her vil også prisene holde seg, for det er ikke så veldig mange attraktive tomter igjen å bygge på, tilføyer Borg.

Les også: - De som har muligheten bør kjøpe nå

<b>- Lokkes av momsrabatt på Spania-boliger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.