- Utsiktene for norsk økonomi er gode, konkluderer sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Økonomene i Handelsbanken oppjusterer i dag meglerhusets vekstanslag for norsk økonomi. Nå tror de på en vekst på tre prosent i norsk fastlandsøkonomi i år og 3,3 prosent til neste år. For et halvt år siden var spådommen 2,5 prosent i år og 2,7 prosent til neste år.

- Vi venter at konjunktursituasjonen vil bedre seg ytterligere de neste årene, drevet av god vekst i husholdningenes forbruk og et sterkt oppsving i investeringene, skriver Mork og seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbankens konjunkturrapport som ble lagt frem tirsdag.

Bedre utnyttelse
Vekstanslagene for prognoseperioden som går frem til 2013 ligger høyere enn det Handelsbanken-økonomene mener er trendveksten i norsk økonomi.

- Vekstprognosene er altså noe oppjustert sammenlignet med prognosene i forrige konjunkturrapport, men ligger likevel noe lavere enn anslagene til Norges Bank og SSB, slår Wolden Bache fast.

Men selv om utsiktene for norsk økonomi ser enda lysere ut enn for et halvt år siden, mener Handelsbanken at eksportindustrien fortsatt vil oppleve situasjonen som krevende.

- BNP-veksten hos Norges handelspartnere ventes å avta noe de neste årene sammenlignet med fjoråret, men vil fortsatt bidra til vekst i etterspørselen etter norske eksportvarer. Også verdenshandelen ventes å vokse videre. Fortsatt mye ledig produksjonskapasitet internasjonalt og et høyt og stigende relativt kostnadsnivå i Norge vil likevel bidra til at eksportveksten blir moderat de neste årene, skriver Wolden Bache i rapporten.

Risikofaktorer
Og norsk økonomi er prisgitt utviklingen i resten av verden. Gjeldskrisen i Europa og kraftig oppgang i råvareprisene er blant risikofaktorene som kan påvirke utviklingen her hjemme.

- Gjeldskrisen i Europa vil prege både finansmarkedene og europeisk politikk i tiden fremover. Det er fortsatt usikkerhet om kapitalbehovet til europeiske banker, og det er knyttet spenning til resultatene av de nye stresstestene som vil bli offentliggjort i løpet av første halvår. En forverring av krisen i Spania kan utløse en ny krise i det tett sammenvevde europeiske banksystemet som kan få ringvirkninger både i internasjonale og norske finansmarkeder.

En videre oppgang i råvareprisene er heller ikke ensidig positivt for råvarenasjonen Norge.

- Det vil kunne dempe veksten internasjonalt, både direkte og gjennom å øke behovet for pengepolitisk innstramming. Spesielt ser vi en økende risiko for at vi kan få en kraftig oppbremsing av veksten i Kina og andre fremvoksende økonomier, skriver Wolden Bache.

Les også:

<b>- Stadig lysere økonomiske tider</b>

<b>- Mindre fallhøyde for kronen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.