I går ble det lagt frem tall som viser at nordmenn i større grad binder renten.

Nå som det er klart at sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig kommer til å heve styringsrentene raskere enn tidligere antatt, er nok mange glade for at de har gjort nettopp det.

Men det vil ikke nødvendigvis være lønnsomt å binde renten nå, mener makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

- Jeg vil ikke gi en generell anbefaling om å binde renten nå, sier Wilhelmsen til DN.no.

- Ikke like gunstig
Renteforskjellen mellom de beste flytende rentene og tre og fem års fastrenter har økt noe den siste tiden, og utgjør nå cirka 1,5-2 prosentpoeng.

Ti års fastrente har holdt seg relativt stabil og ligger nå rundt 5,5 prosent, det vil si en renteforskjell mot flytende på cirka 2,5 prosentpoeng.

  Beste effektive rente på fastrentelån med fem års løpetid ligger nå like under femtallet, mens den i februar lå like over firetallet.

Da var Wilhelmsen klar på at rentebinding var lønnsomt.

- Nå viser det seg at vi traff bunnpunktet godt med den anbefalingen. Vi trodde ikke renten skulle holde seg så lav som markedet priset inn, og det viste seg å være riktig. Men nå er det åpenbart ikke like gunstig som den gangen, sier Wilhelmsen.

Her får du beste rente akkurat nå

- Kan lønne seg
- Over lang tid vil det normalt lønne seg å la renten flyte, men i kortere perioder, for eksempel tre-fem år, kan det likevel lønne seg å ha fastrente, sier assisterende direktør i Sparebankforeningen og privatøkonomiekspert Rolf Mæhle.  

Grunnen til dette er at fastsettelsen av fastrenter baseres på fremtidige renteavtaler, såkalte FRA-er. Investorer som gir lange lån til bankene (som igjen låner dette ut til fastrente) krever ofte en høyere rente enn på lån med flytende rente, gjerne kalt en terminpremie.

- Men markedet kan som kjent ta feil, ikke minst over kortere perioder, påpeker Mæhle.

Sikring
Selv om du ikke skal forvente å tjene noe på en rentebinding nå, kan det likevel være riktig for en del å sikre seg mot renteoverraskelser.

- I løpet av de neste fem årene, kan vi godt oppleve rente på over syv prosent. Tåler du ikke det, bør du vurdere å binde for å sikre deg. Men jeg ser ikke nå at det vil lønne seg. Likevel; hvis du kan binde renten på rundt fem prosent, er jo det et rentenivå som vi anser som normalt. Over tid vil gjennomsnittlig flytende lånerente for boliglån ligge nærmere seks prosent, sier Wilhelmsen.

Ekstra nedbetaling
Folk som egentlig kunne tenke seg mer forutsigbarhet i sin privatøkonomi, og som dermed også vurderer rentebinding, kan som et alternativ bruke dagens differanse mellom fast og flytende til å nedbetale ekstra på lånet, foreslår Mæhle.

- På den måten står du bedre rustet dersom den flytende renten skulle stige mer enn forventet, sier han.





- Store svingninger
- Låneopptak og valg av rente - fast eller flytende - er et viktig rådgivningsspørsmål som for de fleste bør baseres på alt annet enn tro og håp om hva som lønner seg, sier Mæhle.

Han påpeker at det gjerne snakk om relativt korte perioder, oftest ett til ti år, der store svingninger i markedet kan påvirke lønnsomheten av å velge det ene fremfor det andre.

- Dessuten er det andre faktorer enn markedets renteforventninger som bør ligge til grunn. Ikke minst gjeld i forhold til inntekt og boligverdi, antatt jobbsikkerhet, fremtidige jobbplaner, muligheter for ekstrainntekt og forventet tid frem til boligbytte, for å nevnte noen viktige faktorer, sier Mæhle.

Les også: Kan få rentesmell i september
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.