Boligprisene steg 0,4 prosent i november, og korrigert for sesongvariasjoner er prisene nå 1,3 prosent høyere enn i oktober.

Boligprisene er 6,5 prosent høyere enn i november 2009, og 6,6 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008.

Så langt i år har boligprisene steget åtte prosent.

Les: Boligprisene nærmer seg ny topp

- Vi regnet med nullvekst, så det ble litt sterkere enn vi så for oss. Dette bekymrer meg, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no.

Fyrer opp under veksten
- Høy befolkningsvekst, lite boligbygging og renter som skal holde seg lave i to-tre år fremover fyrer opp under boligprisoppgangen. Jeg har sagt tidligere at vi sitter på en boligprisbombe som kan eksplodere, og det tror jeg fortsatt. Men vi får håpe at den ikke eksploderer, sier Senneset.

Bankene har strammet inn på boliglånspraksisen, og sjeføkonomen håper at disse lånerestriksjonene og et allerede høyt boligprisnivå kan bidra til å dempe prisoppgangen fremover.

Finanstilsynet sendte tidligere i år ut nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Målet var å bremse bankenes utlån til bolig og utlånsundersøkelsene viser at tiltaket virker.





Fortsatt urolig
- Hadde ikke Finanstilsynet kommet med disse reglene, ville vi ha sett en høyere prisvekst fremover, sier Kjell Senneset.

Men han er fortsatt urolig for boligmarkedet:

- Vi kan fort få en boligprisstigning på 10 prosent de neste par årene, og det bekymrer meg. I høst har vi sett en sterkere prisvekst enn normalt, selv om vi så en liten prisnedgang i oktober, sier han.

Les også: - Boligen gjør deg aldri mer rik

Boligprisene nærmer seg ny topp

Ber ungdom gjøre opprør mot høye boligpriser

Ingen tror på boligprisfall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.