Norges Bank har vært klar i sin tale; styringsrenten skal gradvis opp.

Likevel er det mange nordmenn som tror at sentralbanken ikke kommer til å røre renten fremover. Hele én av fire tror at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil holde styringsrenten på 1,5 prosent i minst ett år til, viser den ferske forventningsundersøkelsen fra Norges Bank.

Andelen av husholdningene som forventer renteøkning de neste 12 månedene gikk ned fra 80,2 prosent i fjerde kvartal til 74,7 prosent i første kvartal 2010.

Andelen som forventer rentefall gikk ned fra 3,9 prosent til 2,3 prosent i samme periode.

Til sammenligning venter samtlige norske banker og meglerhus at renten skal opp de neste 12 månedene.

Tror på mindre lønnsvekst
Samtidig jekkes lønnsforventningene ned. Snart setter partene i arbeidslivet seg ned for å forhandle om årets lønnsoppgjør, og det kommer imidlertid til å bli et heftig oppgjør, skal vi tro undersøkelsen.

Les også:
Fet "lønn" i magre tider
Få den lønnen du fortjener
Slik blir du en lønnsvinner

Både økonomene og partene i arbeidslivet justerer ned forventningen til lønnsvekst for 2010.

Økonomiekspertene justerer ned sist estimat fra 3,7 til 3,5 prosent, mens partene i arbeidslivet nedjusterer sitt estimat fra 3,8 til 3,4 prosent.

Les også: Blant tidenes dårligste lønnsoppgjør

Høyere prisvekst
De lavere forventningene til lønnsveksten slår imidlertid ikke inn på økonomenes forventning til prisvekst det neste året. Deres forventninger steg fra 2,1 prosent i fjerde kvartal 2009 til 2,3 prosent i første kvartal 2010.

Partene i arbeidslivet forventer en kortsiktig prisstigning på 1,9 prosent, en nedgang på 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal. Næringslivslederne forventer en kortsiktig prisstigning på 2,4 prosent, uendret fra forrige kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.