I fjor på denne tiden tok fem aksjeeksperter sjansen på å peke ut et knippe aksjer hver - som de hadde klokkertro på at ville gi god avkastning, nesten uansett utviklingen på Oslo Børs i år.

Les: Her er aksjene hvor du kan gjøre en kule i krisen

De som satset på å lytte til rådene fra én favoritt-ekspert, sitter nå (basert på kurser per 10. desember) igjen med alt fra å ha tapt nær 40 prosent av pengene de satset, til en superavkastning på over 50 prosent.

Satset man på å kjøpe alle aksjene de fem ekspertene anbefalte, har denne aksjeporteføljen steget 10 prosent i verdi, ikke hensyntatt omkostninger til kjøp og salg.

Det er på den ene siden omtrent dobbelt så høy avkastning som man kunne fått i banken.

På den annen side er det langt lavere avkastning enn man ville fått om man investerte de samme pengene i et billig indeksfond knyttet til hovedindeksen på Oslo Børs. Oslo Børs har nemlig i samme periode steget 14,6 prosent (se tabell nederst i saken).

Tre av fem slått av indeksfond
Av de fem ekspertene er det bare to som slo hovedindeksen på Oslo Børs.

Suverent best avkastning oppnådde Paretos analytiker Andreas Stubsrud.

Da han kom med sine tre favoritter i fjor, var alle fra oljesektoren - en bransje Stubsrud mente ikke kunne gå dårlig, forutsatt høy oljepris.

- Jeg kan love at dette blir ganske bra uansett hva som skjer i verden, så lenge dere tror på det jeg sier om oljeprisen. Og norsk sokkel vil bli kanonbra, sa han.

Stubsrud holdt «løftet» sitt med mer enn god margin, med snittavkastning på 52 prosent i miniporteføljen. Det store varpet ble Kværner, som så langt i år har steget 92 prosent, mens Fred Olsen er opp 38 prosent og Standard Drilling 24 prosent.

Skal man tro Stubsrud kunne miniporteføljen hans steget enda mer!

- Standard Drilling har nesten vært litt skuffende gitt at de har solgt rigger på veldig attraktive priser, men markedet har ikke helt satt pris på dette enda, sier Stubsrud i dag.

Den andre som klarte å slå børsindeksen med sine tips, var aksjestrategen Erik Roland i Nordea.

- Jeg er veldig fornøyd med avkastningen, som tydelig viser at det var en god strategi å holde seg til større, likvide aksjer fremfor å jage meravkastning i de små, konkluderer han i dag.

Advarte mot høy risiko - fikk rett
Like heldig med sine aksjetips, var ikke lederen av norske aksjer i Storebrand Kapitalforvaltning, Hans Thrane Nielsen.

- Anbefalingene mine for ett år siden var ikke spesielt gode, erkjenner han i dag.

Bare én av hans tre aksjekandidater hadde positiv utvikling på børsen i år, Yara som steg 20 prosent. Men det var ikke nok til å hindre et samlet sett ganske katastrofalt dårlig resultat. De to andre aksjene falt nemlig henholdsvis 54 og 82 prosent i verdi.

Sistnevnte var farmasi-selskapet Clavis, som i fjor jobbet for godkjenning av to kreftmedisiner. Nielsen kan trøste seg med at han i alle fall fikk rett i én spådom om aksjen, da han forklarte hvorfor han satset på akkurat denne.

- Dette tror vi er en doblingskandidat, hvis begge medisinene slår til. Men pass på, dette er høyrisiko, sa Nielsen i fjor.

Til de ulykksalige som fulgte rådet om å kjøpe Clavis-aksjen for et år siden, ønsker Storebrand-toppen å understreke at alt håp ikke er ute - om de kan holde på aksjen litt til. Mens den ene kreftmedisinen ikke oppnådde godkjenning, er det nemlig fortsatt håp for den andre.

- Jeg beskrev i fjor Clavis-aksjen som "to frispark i farlige posisjoner". Aksjen utviklet seg godt frem til oktober, men vi må dessverre konstatere at det første skuddet bommet på mål. Det er beklagelig for de pasientene som håpet på et nytt produkt, og det medførte et stort fall i aksjekursen når CP-4126 ikke hadde noen effekt på bukspyttkjertelkreft. Resultatene for Elacytarabine (blodkreft) kommer i slutten av første kvartal neste år, da får vi fasiten, sier Nielsen.

Selv om de fem aksjeekspertene heller ikke i år klarte å matche utviklingen på Oslo Børs, samlet sett, er det i alle fall fremgang å spore fra "tippekonkurransen" for 2011. Da klarte fem eksperter å plukke ut 15 aksjer som alle falt i verdi:

Ekspertene bommet på <u>alle</u> aksjetipsene

Vil du gi ekspertene en ny sjanse?

<b>Disse aksjene kan gjøre deg rik i 2013</b>First Securitesaksjestrateg Nordea DNB Markets

Utviklingen i aksjene er beregnet på bakgrunn i aksjekurs 1. januar 2012 mot aksjekurs før børsåpning 10. desember 2012. Kjøps- og salgskostnader er ikke hensyntatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.